Leena Ilkka-Salonen 1938–2022

Lehtori

Leena Ilkka-Salonen

26.3. 2:00

Lehtori Leena Ilkka-Salonen kuoli 10. helmikuuta 2022 Kotkassa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 22. elokuuta 1938 Lappeenrannassa.

Ilkka-Salonen kasvoi seitsenlapsisessa eteläpohjalaisperheessä Vaasassa. Hän vietti kolme vuotta sotalapsena Ruotsissa Svenjungassa eikä kotiin palatessaan osannut enää suomea. Mutta asia korjaantui, kun isä pani tyttären suomenkieliseen kouluun. Koulunsa Ilkka-Salonen kävi Porissa perheen muutettua sinne isän sanomalehtityön perässä.

Helsingin yliopistossa Ilkka-Salonen tähtäsi kielten opettajaksi: hän opiskeli ruotsia, saksaa ja myöhemmin vielä englantia. Tulevan puolisonsa Seppo Salosen hän tapasi Satakuntalaisen osakunnan tansseissa 1962, josta alkoi 60-vuotinen yhteinen taival. Pariskunnan tie vei Sepon työn myötä Kotkaan.

Ilkka-Salonen teki mittavan työuran kielten opettajana toimien aktiivisesti lukuisissa Kotkan kouluissa: mm. lyseossa, jossa välillä myös johtajaopettajana, yläasteella sekä iltaoppikoulussa ja työväenopistossa. Pohjoismaisuuden edistäminen näkyi mm. kielikerhojen ja leirikoulujen järjestämisenä ja oppilaiden vientinä pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kouluihin. Tämä jos mikä antoi jo koululaisille mahdollisuuden kansainvälistymiseen. Ilkka-Salonen toimi myös tärkeänä yhdyshenkilönä Kotkan kaupungin pohjoismaisiin ystävyyskaupunkeihin järjestämässä opettajavaihdossa.

Leenan sydämen asia oli perhe, puoliso ja lapset Petra ja Petri sekä lastenlapset. Tärkeitä olivat myös kulttuuriharrastukset, monesti yhdessä Sepon kanssa. Kesäpaikka Iitissä tarjosi mahdollisuuden rentoutua luonnon helmassa ja harrastaa uintia. Hänen vieraanvaraisuudestaan saivat nauttia monet mökillä vierailleet.

Leena Ilkka-Salosen suuri rakkaus ja intohimo oli pohjoismaisuuden edistäminen. Hänet valittiin Kotkan Pohjola-Nordenin hallitukseen 1978, ja puheenjohtajaksi 1982. Leenan lähes 40-vuotisella puheenjohtajakaudella yhdistyksestä kasvoi jäsenmäärältään maan toiseksi suurin. Leena loi ohjelmakonseptin, jossa hyvin järjestetyt teatterimatkat, konsertit, kirjallisuusluennot, jokakesäinen jäsenmatka ja joulukuun pimeyteen valoa tuova Lucia-Vesper toivat tapahtumiin vuosittain lähes 1 000 osallistujaa.

Teatteri- ja kesäretkillä olennaista oli myös tuttujen tapaaminen ja kuulumisten vaihto. Leena puolisoineen loi viihtyisän tunnelman: Leena piti huolta siitä, että kukaan ei jäänyt yksin ja jakoi tarvittaessa eväänsäkin.

Leena toimi myös valtakunnallisen Pohjola-Nordenin liittovaltuustossa ja -hallituksessa sekä monissa toimikunnissa. Keskuskauppakamari myönsi hänelle 2018 kultaisen elämäntyöansiomerkin 40-vuotisesta työstä pohjoismaisuuden edistämiseksi.

Riikka Luostarinen

Antti Paloneva

Kirjoittajat ovat Leena Ilkka-Salosen ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset