Heikki Collan 1943–2022

Tekniikan tohtori, dosentti

Heikki Collan

20.3. 2:00

Tekniikan tohtori, dosentti Heikki Kaarlo Sakari Collan kuoli Espoossa 13. tammikuuta 2022. Hän oli syntynyt Helsingissä 10. tammikuuta 1943.

Ystävät vähenevät

Varjot pitenevät

Ilta lähestyy.

Tällaisen viestin lähetin Heikki Collanille jo kauan sitten, tällä vuosituhannella. Olimme kumpikin jo siirtyneet eläkkeelle ja meidänkin yhteydenpitomme oli harventunut.

Heikki oli ystävä, jonka kanssa olimme vuosikymmenet toimineet samassa yhteisössä; Heikki työuransa loppuun saakka tutkijana, minä jo pari vuosikymmentä liike-elämän palvelukseen loikanneena.

Collaniin tutustuin TKK:n Kylmälaboratoriossa jo 60-luvun lopulla. Heikki oli lahjakas ja luova nuori tiedemies.

Hänen ideansa fysiikan perustutkimuksen alalla nuoren tutkijaryhmän idearikkaana aktiivisena jäsenenä johtivat tieteellisesti merkittävien tulosten ohella monipuolisiin tärkeisiin sovelluksiin, vaikka laboratorion käytössä olevat resurssit eivät riittäneet kilpailussa suurten ylikansallisten tahojen kanssa sovellutusten kaupalliseen hyödyntämiseen. Tästä vain esimerkkinä ihmiskudoksissa runsaana esiintyvän fosforin ydinmagneettisen resonanssin soveltaminen sairaaloiden MR-tomografiassa.

Heikin osalta laitteiston kehittäminen päättyi "MR-putken", kahden Teslan (T) suprajohtavan magneetin onnistuneeseen suunnitteluun ja rakentamiseen. Suuret sairaalateknologiayhtiöt onnistuivat kehittämään perustutkijoiden ideoiman MR-tomografian kaupalliseksi tuotteeksi nopeasti sen lääketieteellisen merkityksen havaittuaan.

Heikin älyllistä, sarkastistakin huumoria eivät kaikki ymmärtäneet. Ihmisenä hän oli rehellinen, ehdottoman oikeudenmukainen ja luotettava ystävä.

Kun viimeksi olin häneen yhteydessä puhelimitse, liian kauan sitten, hän sanoi olevansa väsynyt työelämän paineisiin, vetäytyvänsä niistä ja keskittyvänsä oleelliseen: elämään lastensa isänä ja lastenlastensa vaarina.

Ymmärsin, että hän halusi ottaa etäisyyttä myös kavereihin; että keskustelumme oli jonkinlainen hyvästijättö.

Sellaiseksi se jäi. Sunnuntaina 27. helmikuuta 2022 luin lehdestä hänen kuolinilmoituksensa.

Hyvästi ystävä. Kiitos yhteisistä hetkistä.

Seppo Islander

Kirjoittaja on Heikki Collanin kollega ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset