Kauko Kouvalainen 1930–2022

Professori

Kauko Kouvalainen

27.3. 2:00

Lastentautiopin emeritusprofessori Kauko Kouvalainen kuoli 91-vuotiaana Turussa 1. helmikuuta 2022. Hän oli syntynyt Iisalmen maalaiskunnassa 15. heinäkuuta 1930.

Kouvalainen eli lapsuutensa Iisalmen maalaiskunnan Kurenpolven kylässä nelilapsisen maanviljelijäperheen kuopuksena. Jo kansakoululaisena hän sanoi haluavansa lastenlääkäriksi. Oppikoulun hän kävi Iisalmessa asuen siellä kouluviikot, ja hänestä tuli kylänsä ensimmäinen ylioppilas.

Opinnot jatkuivat Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1958. Tohtoriksi hän väitteli 1963. Väitöskirja liittyi synnynnäiseen munuaissairauteen, joka kuuluu suomalaiseen tautiperintöön.

Väiteltyään Kouvalainen jatkoi työskentelyä Helsingin Lastenklinikalla eri tehtävissä ja vuonna 1966 hän vieraili tutkijana Pittsburghissa. Vuonna 1968 hän siirtyi apulaisprofessoriksi Turkuun, ja vuonna 1972 hänet nimitettiin Oulun yliopiston lastentautiopin professoriksi.

Kouvalainen toimi Oulussa professorina ja lastentautien klinikan ylilääkärinä. Lastenklinikan uusien toimitilojen suunnittelu ja käyttöönotto olivat hänen ensimmäisiä työtehtäviään. Hän sai myös monia luottamustehtäviä yliopiston ja sairaalan hallinnossa. Hänen tutkimustyönsä suuntautui paljolti lasten infektiotauteihin. Esimerkiksi kuumeen merkityksestä ja hoidosta hän julkaisi useita artikkeleita.

Kouvalainen ohjasi lukuisia väitöskirjoja ja oli myös kysytty vastaväittäjä. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1993.

Vaikka Kouvalainen suuntautuikin urallaan tieteelliseen tutkimukseen, hän oli ennen kaikkea kliinikko. Potilaisiin ja heidän vanhempiinsa hän suhtautui lämpimän humaanisti. Hän myös painotti, että lapsen oma mielipide hoidosta on pyrittävä huomioimaan. Hän kirjoitti paljon vanhemmille suunnattuja artikkeleita lasten terveydestä ja kasvatuksesta.

Kouvalainen toimi useissa tieteellisissä, ammatillisissa ja kansalaisjärjestöissä sekä säätiöissä. Hän oli muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton puheenjohtajana 1980-luvun lopulla.

Kauko viihtyi luonnossa sitä havainnoiden. Monena kesänä hän vaelsi Lapissa lastenlääkärikollegoiden kanssa. Vapaa-ajan asunnolla hän puuhaili mielellään ja hallitsi monia perinteisiä työmenetelmiä. Kuvataide ja antiikkiesineet olivat Kaukon sydäntä lähellä, samoin penkkiurheilu. Hän myös kirjoitti runoja ja aforismeja.

Luonteeltaan hän oli sosiaalinen ja huumorintajuinen. Hän viihdytti mielellään vieraitaan tarinoillaan ja valmistamillaan aterioilla.

Kaukon lähimpiä olivat puoliso Marita ja kaksi lasta perheineen. Ensimmäisen lapsenlapsenlapsensa hän ehti vielä nähdä.

Eero Kouvalainen

Matti Uhari

Kirjoittajat ovat Kauko Kouvalaisen poika sekä oppilas ja työtoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset