Väinö Lindberg 1938–2022

Sosiaalineuvos

Väinö Lindberg

15.4. 2:00

Sosiaalineuvos, pastori Väinö Lindberg kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen Turussa 14. maaliskuuta 2022. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 22. maaliskuuta 1938.

Lindbergin elämä alkoi kärrypolulta, kun vanhemmat kiersivät talosta taloon kuten valtaosa Suomen romaneista 1930-luvulla. Perhe asettui suomenruotsalaiseen Loviisaan, jossa Lindberg kasvoi kolmikieliseksi: suomi, ruotsi ja romani. Äiti ohjasi määrätietoisesti lapsensa opintielle, ja Väinöstä tuli vapaakirkon pappi.

Lindberg oli koulukiusattu mustalaispoika, josta kasvoi Suomen romanipolitiikan keskeinen vaikuttaja. Hän toimi romanipolitiikan edelläkävijänä yli 50 vuoden ajan. Lindberg oli sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivan Romaniasiain neuvottelukunnan jäsen 1972–1986 ja varapuheenjohtaja 1990–2019. Hän osallistui aktiivisesti myös kansainvälisen romanipolitiikan kehittämiseen.

Lindberg korosti koulutuksen merkitystä romaniväestön olojen parantamisessa. Hän halusi rakentaa nuorille monimuotoisia kouluttautumispolkuja ja oli toteuttamassa monia romanien koulutusprojekteja myös yhdessä Tuula-vaimonsa kanssa. Lindberg avasi ovia romanien aikuiskoulutukseen sekä rohkaisi romaneja kouluttautumaan yliopistotasoisiin tutkintoihin asti.

Lindbergille romaniväestön tasavertainen asema ja osallisuus yhteiskunnassa olivat elämäntehtävä. Hän toimi romaneille mallina yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Lindberg teki mittavan työuran. Hän työskenteli mm. tullilaitoksen palveluksessa ja Turun ja Porin lääninhallituksessa, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 1996. Eläköidyttyään Lindberg teki työtä vapaakirkon pappina. Hän halusi myös osaltaan edistää kirkkokuntien ja romaniväestön välistä yhteistyötä. Lindbergillä oli vahva rooli evankelis-luterilaisen kirkon, Vapaakirkon, vapaiden suuntien ja romaniväestön yhdistäjänä.

Lindberg hoiti monia yhteiskunnallisia luottamustehtäviä. Hän toimi myös kristillisdemokraattisen puolueen Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajana ja puoluehallituksen jäsenenä.

Lindberg toimi Romano Missio ry:n vastuutehtävissä yli 50 vuoden ajan. Hänen työtään arvostettiin laajasti. Tasavallan presidentti myönsi hänelle sosiaalineuvoksen arvonimen sekä Valkoisen Ruusun ritarimerkin pitkäaikaisesta työstä romaniväestön hyväksi. Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto myönsi Lindbergille Kultaisen mitalin ansiokkaasta toiminnasta sosiaaliturvan alalla.

Lindbergille oli tärkeää romanikielen säilyttäminen osattuna ja puhuttuna kielenä romaniväestön keskuudessa. Romanikieli oli hänen sydämensä kieli, jota hän käytti myös puheissaan. Hän antoi osaamisensa myös romanikielen tutkimukseen.

Tärkeimmät ihmiset Väinö Lindbergille olivat vaimo, poika, lastenlapset sekä veli perheineen.

Tuula Åkerlund

Janette Grönfors

Tina Mäkelä

Kirjoittajat ovat Väinö Lindbergin yhteistyökumppaneita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset