Juha K. Kairikko 1946–2022

Eräneuvos

Juha K. Kairikko

31.3. 2:00

Eräneuvos Juha K. Kairikko kuoli 28. helmikuuta 2022 Vihdissä. Hän oli 75 -vuotias, syntynyt Liperissä 8. syyskuuta 1946.

Elämäntyönsä Kairikko teki Suomen Metsästäjäliitossa, jossa hän toimi 36 vuotta toiminnanjohtajana. Hän oli paitsi metsästäjä, myös intohimoinen eräkulttuurin ja kirjallisuuden ammattilainen.

Kairikko oli metsästäjänä itseoppinut. Ensimmäisen aseensa, venäläisen Toz-pienoiskiväärin, hän hankki metsätöillä 15-vuotiaana. Ylioppilaaksi Kairikko valmistui 1966 ja sosionomiksi 1971.Sotilasarvoltaan Kairikko oli kersantti.

Kairikon ura alkoi Metsästäjäliiton toiminnanjohtajana 1973. Hänet tunnettiin komeasta rusetista. Sen hän osti, kun häntä huomautettiin, että ”liitossa pitää pukeutua arvokkaasti”. Kairikon elämää kuvaa hyvin hänen ensimmäinen kirjoituksensa Urheilumetsästys-lehdessä 1973: ”Harvalla ihmisellä on elämässään sellainen onni, että rakkaasta harrastuksesta tulee leipätyö, kuten minulla.”

Liiton talous oli Kairikon aloittaessa katastrofaalisessa tilassa. Hän teki töitä yötä päivää ja jopa nukkui toimistolla. Lehden sivut lisääntyivät, talous koheni, jäsenmäärä lisääntyi, Oy Eräkontti Ab perustettiin. Metsästäjäliitto muutti Helsingistä Riihimäelle. Kairikko oli tuttu näky niin ministeriön ja eduskunnan käytävillä kuin metsästysseurojen majoilla ja ampumakilpailuissa.

Kairikko oli työssään tavattoman tuottelias, asiantunteva kirjoittaja. Lukuisten kirjojen lisäksi hän kirjoitti oppaita, lehtiartikkeleita, lausuntoja, tutki historiaa. Metsästäjäliiton pöytäkirjat liittokokouksista, hallituksen kokouksista ja toimikunnista olivat Juhan käsialaa. Historian tutkimuksen valossa on ilahduttavaa todeta Juhan korkea sivistyneisyys historian ja kulttuurin tallentamisessa.

Eläkkeelle Juha jäi 2009. Vapaa-ajallaan hän metsästi mielellään hyvien ystäviensä kanssa. Hänellä oli poikkeuksellisen laaja, sivistynyt ystäväpiiri ympäri Eurooppaa. Hänen kanssaan puhelimessa sujui helposti tunti, jos toinenkin. Juha oli aktiivinen toimija rotaryklubissa ja Helsingin suomalaisessa klubissa.

Eräneuvoksen arvo hänelle myönnettiin 2002 ja Metsästäjäliiton kunniajäsenyys 2015. Hän oli myös St. Hubertus -ritarikunnan ritari.

Juha löysi rinnalleen rakkaan Tarjan, ja heidät vihittiin vuonna 1968. He saivat kaksi lasta ja kolme lastenlasta.

Jaska Salonen

Kirjoittaja on Juha K. Kairikon ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset