Leif Karlson 1946–2022

Muusikko

Leif Karlson

29.3. 2:00

Muusikko Leif Karlson kuoli nopeasti edenneeseen syöpään Helsingissä 15. helmikuuta 2022. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Helsingissä 4. maaliskuuta 1946.

Karlson oli ensimmäinen suomalainen ammattikoulutuksen hankkinut luutunsoittaja ja vanhan musiikin spesialisti. Hän oli myös yksi niistä harvoista muusikoista, jotka pystyvät omaksumaan sekä länsimaisen että ei-länsimaisen musiikkikulttuurin.

Karlson aloitti opiskelunsa Sibelius-Akatemiassa Ivan Putilinin kitaraluokalla mutta ymmärsi pian, että kitaraohjelmiston vanhemmat ja kiinnostavimmat sävellykset olivatkin alun perin tarkoitetut luutulle.

Luutunsoittoa ei vielä 1970-luvulla ollut mahdollista opiskella Suomessa, joten Karlson lähti Saksaan. Hän opiskeli Kölnin musiikkikorkeakoulussa 1972–1975 Michael Schäfferin johdolla ja suoritti siellä luutunsoiton diplomitutkinnon.

Barokkimusiikin spesialistina Karlson soitti Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Baltiassa sekä soolokonsertteja että kamarimusiikkia, kuten luuttulauluja. Continuo-soittajana hän osallistui Monteverdin ja Händelin oopperoiden esityksiin Suomen Kansallisoopperassa ja Ruotsin Drottningholmin barokkioopperassa. Kaudella 1987–1988 hän toimi Ruotsin Regionmusikenin kiinnittämänä vanhan musiikin yhtyeessä Ystads Pipare.

Kiinnostus aina varhempaan musiikkiin vei Karlsonin keskiajan musiikin pariin. Sen esittämiseksi hän perusti Oliphant-yhtyeen 1995. Yhtye esiintyi menestyksekkäästi ja levytti neljä äänitettä, jotka saivat erinomaisen vastaanoton sekä kotimaan että ulkomaisessa lehdistössä.

Arabialaisen musiikin tärkeä soitin on ud-luuttu sekä Lähi-idässä että läntisessä Pohjois-Afrikassa.

Karlson hankki arabialaisen musiikin ja ud-luutun perustaidot itsenäisesti. Hän opiskeli myös arabian ja farsin kieltä Helsingin yliopistossa ymmärtääkseen näiden kielistä laululyriikkaa. Arabialaiseen musiikkiin häntä perehdyttivät vielä monet ansioituneet arabimuusikot, kuten irakilainen Munir Bashir ja egyptiläinen Refat Hanoura sekä syyrialaisen Al Kindi -yhtyeen Adel Shams el-Din ja Julien Jalal el-Din Weiss, joiden innoittamana Karlson perusti Al Teslim -yhtyeen.

Kun nivelrikko hankaloitti luutunsoittoa, Karlson siirtyi soittamaan kanunia (qanun). Lähi-idässä ja Kaukasiassa käytössä oleva kanun on laatikkositra, jota soitetaan etusormiin kiinnitetyillä plektroilla.

Karlson opetti luutunsoittoa Helsingin konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa sekä lukuisilla kesäkursseilla. Luennoijana hänen aiheensa koskivat barokin, renessanssin ja keskiajan länsimaista musiikkia sekä arabialaista ja islamin maiden musiikkia.

Karlson oli ainutlaatuinen muusikko, omalla alueellaan uranuurtaja, jonka toiminnan monipuolisuus selittyy uteliaalla, ennakkoluulottomalla ja intohimoisella asenteella unohtamatta suurta tiedon- ja taidonhalua.

Kati Hämäläinen

Anu Karlson

Kirjoittajat ovat Leif Karlsonin muusikkokollega ja aviopuoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset