Antti Ahlström 1939–2022

Professori

Antti Ahlström

1.4. 2:00

Ravitsemustieteen emeritusprofessori Antti Gustav Ahlström kuoli Nurmijärvellä 22. helmikuuta 2022. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Helsingissä 27. tammikuuta 1939.

Ahlström opiskeli ravintokemiaa Helsingin yliopistossa ja teki toisen maisteritutkinnon Yhdysvalloissa Massachusetts Institute of Technologyssa. Hän toimi apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa 1971–1974 ja Tampereen yliopistossa 1974–1977. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professoriksi Ahlström valittiin 1977, ja tästä tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2002.

Ahlströmin edeltäjä oli Paavo Roine, ensimmäinen ravitsemustieteen professori Suomessa ja A.I. Virtasen läheinen työtoveri. Ahlström astui siis suuriin saappaisiin. Sopeutumista auttoi ainakin se, että hän peri Roineen komean, puisen työpöydän – tästä Ahlström oli aidosti ylpeä.

Ahlström tutki väitöskirjassaan raudan aineenvaihduntaa rottamallissa, mutta professorina hän kiinnostui ravitsemuksen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja erityisesti ravitsemuspolitiikasta. Myös opettamisesta hän piti paljon, ja hän olikin loistava, hauska ja laajasti asioita taustoittava luennoitsija. Erityisen suosittu oli Ahlströmin pitämä ravitsemustieteen peruskurssi.

Leppoisan ja joskus veijarimaisenkin olemuksen takana Ahlströmistä löytyi tarkka perinteitä ja sääntöjä kunnioittava puoli. Väitteleville ravitsemustieteen opiskelijoille hän aina tähdensi, että lectio precursoriassa ei keskitytä oman työn tuloksiin, vaan väitöskirja on osattava sijoittaa laajempaan kehykseen. Hän myös muistutti väittelijää, että karonkkapuhe aloitetaan kiittämällä yliopistoa.

Jäätyään eläkkeelle Ahlström innostui opiskelemaan Taideteollisen korkeakoulun visuaalisen kulttuurin maisteriohjelmassa. Hän suunnitteli etenevänsä tässä väitöskirjaan saakka, mutta se jäi haaveeksi. Hän oli myös vahvasti mukana Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan historian kirjoittamisessa.

Ahlström asui pitkään Nurmijärven Klaukkalassa vaimonsa Liisan kanssa. Heillä oli kuusi lasta. Kotona oli tilaa Ahlströmin yhdelle tärkeälle harrastukselle: hän keräili vanhoja hevoskärryjä. Kotikeittiössään hän myös leipoi mielestään maailman parhaita ohrarieskoja.

Ahlström oli hyvin isänmaallinen, ja reserviupseeritoiminta oli hänen sydäntään lähellä. Hän toimi aktiivisesti myös muissa järjestöissä, kuten Suomen Kulttuurirahastossa.

Mikael Fogelholm

Marja Mutanen

Riitta Freese

Kirjoittajat ovat Antti Ahlströmin oppilaita ja työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset