Anneli Sauli 1932–2022

Näyttelijä

Anneli Sauli

23.3. 2:00

Näyttelijä Anneli Sauli kuoli 15. maaliskuuta 2022 hoivakodissa Helsingissä. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Pyhäjoella 6. elokuuta 1932.

Näytteleminen ja tanssiminen kiehtoivat maalaistalossa kasvanutta Saulia nuoresta saakka. 18-vuotiaana hän sai puhuttua itselleen iltanäyttelijän paikan Lahden kaupunginteatterista. Päivät ”tanssilikka” työskenteli lastenhoitajana.

Lahdesta Sauli siirtyi Kemin kaupunginteatteriin. Vajaata vuotta myöhemmin Helsingin teatteripäivillä Sauliin kiinnitti huomion Suomen Filmiteollisuuden toimitusjohtaja Toivo Särkkä.

Särkkä ei lopulta edes katsonut Saulista tehtyä koekuvausta, vaan valitsi tämän Hilja – maitotyttö -elokuvan päärooliin. Vuonna 1953 kohistiin sekä sensuellista uudesta elokuvatähdestä että Hilja – maitotytön eroottisesta latauksesta.

Kohtaus, jossa Saulin alaston siluetti näytetään takaapäin, on piirtynyt suomalaiseen elokuvahistoriaan.

Anneli Sauli tähditti 1950-luvulla kaikkiaan yli kymmentä kotimaista elokuvaa. Yhteisten työprojektien kautta tutustuneet Sauli ja Åke Lindman avioituivat 1956.

1950-luvun loppupuolella Sauli alkoi saada Hilja – maitotytön Saksassa herättämän kiinnostuksen vuoksi työtarjouksia myös Saksasta.

Saksassa hän käytti taiteilijanimeä Ann Savo, ja näytteli vuosien ajan niin elokuvissa kuin teatterissakin. Saksan-faneiltaan Sauli sai ihailijapostia kuolemaansa saakka.

Hänen ja Åke Lindmanin avioliitto päättyi molempien keskittyessä omiin töihinsä eri maissa.

Kun Sauli palasi Suomeen 1964, Suomen Filmiteollisuus oli lakkautettu ja suomalaisen elokuvan kultakausi oli ohi. Näyttelijän töitä Saulilla oli vain satunnaisesti – filmitähden statuksesta oli hänelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Kollegojensa taholta Sauli koki myös kateutta ja vahingoniloa.

X-Paroni-elokuvaa (1964) tehdessään Sauli tutustui toiseen aviomieheensä Jaakko Pakkasvirtaan. Hän ja yhtenä X-Paronin ohjaajista toiminut Pakkasvirta olivat naimisissa 1965–1968.

Joensuun kaupunginteatterista tuli Saulille kuin koti 1971. Sauli oli kiitollinen ohjaaja Jouko Turkalle, joka tarjosi enimmäkseen elokuvapuolella esiintyneelle Saulille vakituisen teatterikiinnityksen.

Sauli näytteli Joensuussa 25 vuotta, eläkkeelle jäämiseensä saakka. Vapaa-ajallaan hän osallistui Suomen kommunistisen puolueen toimintaan. Aatteen Sauli oli omaksunut jo lapsuudenkodissaan.

Hän toimi vuosikymmeniä useissa kansalais- ja rauhanjärjestöissä. Yhteiskunnallinen eriarvoistuminen ja vähemmistöjen asema huolestuttivat Saulia.

Hän oli isänsä puolelta romani ja pyrki hälventämään romaneihin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Näyttelemistä Sauli jatkoi vielä eläköidyttyäänkin, muun muassa Hovimäki- ja Käenpesä -televisiosarjoissa sekä Kohtaamisia-elokuvassa.

Yhteensä Sauli esiintyi yli neljässäkymmenessä elokuvassa. Hänelle myönnettiin taiteen valtionpalkinto 2010 sekä Betoni-Jussi elämäntyöstä 2013.

Tyttärensä ja kahden tyttärenpoikansa kanssa Sauli matkusteli ulkomailla.

Läheiset jäävät kaipaamaan Anneli Saulin lojaaliutta, valovoimaisuutta sekä hänen mustaa, itseironistakin huumorintajuaan.

Johanna Lahtela

Leila Itkonen

Kirjoittajat ovat Anneli Saulin tytär ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset