Jaakko Koskinen 1928–2022

Diplomi-insinööri

Jaakko Koskinen

7.4. 2:00

Diplomi-insinööri Jaakko Väinö Tapani Koskinen kuoli 93-vuotiaana Porissa 22. helmikuuta 2022. Hän oli syntynyt Porissa 30. huhtikuuta 1928.

Koskinen kirjoitti ylioppilaaksi Porin lyseosta 1947 ja jatkoi opiskeluaan Teknillisessä korkeakoulussa.

Koskinen palkattiin Oy W. Rosenlew Ab:n Porin Konepajalle, aluksi rationalisointi- ja myöhemmin suunnitteluinsinööriksi. Vuonna 1961 hän siirtyi Helsinkiin Keskon koneosaston huoltopäälliköksi ja 1964 Jyväskylään Valmetin Tourulan tehtaan vientipäälliköksi. Vuonna 1969 Koskinen palasi Rosenlewin metalliteollisuuteen tehtaanjohtajaksi ja 1971 alkaen koko metalliteollisuuden johtajaksi.

Vuonna 1986 Koskisesta tuli Rosenlew-konsernin varatoimitusjohtaja metalliteollisuus vastuualueenaan. Rauma-Repolan ostettua Rosenlewin Koskinen jatkoi johtajana Rauma-Repolan metalliteollisuusryhmässä eläkeikään asti.

Koskisen johdolla Rosenlewin metalliteollisuus kehittyi mm. toimialarationalisoinnin ja tuotannon modernisoinnin kautta. Kodinkoneissa Rosenlew keskittyi vain kylmäkalusteiden valmistukseen, ja samalla koko kotitalouskonetehtaan tuotanto modernisoitiin. Puimuritehdas teki yhteistyösopimuksia globaalien valmistajien kanssa, jolloin suomalaisia puimureita alettiin myydä maailmalla esim. International Harvester- tai Massey Ferguson -tuotemerkeillä.

Rosenlewin omassa työkaluvalmistuksessa Koskinen näki kehityspotentiaalia, ja tälle osaamispohjalle syntyi hänen johdollaan Rosenlew-automaatio. Liiketoiminta kehittyi nopeasti ja tunnetaan nykyisin nimellä Cimcorp.

Uransa aikana Koskinen seurasi läheltä metalliteollisuuden kehitystä ja kansainvälistymistä. Hän hyödynsi hyvää kielitaitoaan ja korosti sen merkitystä vientikaupassa. Hän toimi monien alan kotimaisten ja kansainvälisten yhdistysten luottamustehtävissä ja oli päätöksentekijänä, kun Suomen metalliteollisuus kehittyi 1970- ja 1980-luvuilla. Kuvaavaa hänessä oli vahva ”sisäinen insinööri”, joka uuden tuotteen nähdessään tutki, miten se on valmistettu ja miten valmistusta voisi yksinkertaistaa.

Koskisen rakkain harrastus oli ilmailu. Hän aloitti 1930-luvulla lennokkipoikana ja jatkoi purjelentäjäksi Jämillä. Hänet valittiin 1949 lentoreservinupseerikurssille, josta hän valmistui moottorilentäjäksi. 1950-luvulla hän toimi useissa kertausharjoituksissa hävittäjäkoneen ohjaajana.

Opiskeluaikanaan Koskinen oli aktiivinen Polyteknikkojen ilmailukerhon (PIK) jäsen ja lensi paljon kerhon purje- ja moottorikoneilla. Hänet valittiin myös PIK:n puheenjohtajaksi. Lentämisen Koskinen lopetti 60-vuotiaana mutta jatkoi harrastustaan Porin Ilmailukerhon puheenjohtajana.

Eläkevuosinaan Jaakko matkusti paljon yhdessä puolisonsa Anna-Liisan kanssa ja vietti kesät rakkaalla mökillä Korpilahdella. Hän viihtyi luonnossa ja seurasi mielellään elämää kesämökin maisemissa.

Kuolemaansa saakka hän seurasi maailman tapahtumia, politiikkaa, taloutta, kirjallisuutta ja taiteita. Hän korosti perheen ja ystävien merkitystä ja oli aktiivinen useissa verkostoissa.

Jaakon lähipiiriin kuuluivat puoliso ja kolme poikaa perheineen.

Erkki Koskinen

Kirjoittaja on Jaakko Koskisen poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset