Ari Hallenberg 1941–2022

Suomen kunniapääkonsuli

Ari Hallenberg

6.4. 2:00

Suomen kunniapääkonsuli Ari Hallenberg (ent. Kummola) kuoli Aucklandissa Uudessa-Seelannissa 9. maaliskuuta 2022. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Raisiossa 26. kesäkuuta 1941.

Hallenberg toimi Suomen kunniakonsulina Aucklandissa vuodesta 1989 vuoteen 2004 ja sen jälkeen kunniapääkonsulina aina eläköitymiseensä asti vuonna 2017.

Liikemiehenä Hallenberg vaikutti monipuolisesti Aucklandissa. Hänellä oli oma mainosalan ja markkinoinnin yritys vuoteen 2008 asti ja monta rautaa tulessa monissa muissa yrityksissä.

Hän oli aktiivisesti mukana kaikessa, mikä liittyi taloudellisen yhteistyön lisäämiseen Uuden-Seelannin ja Suomen sekä pohjoismaiden kanssa. Hän oli Team Finland -edustajamme Uudessa-Seelannissa ja toimi myös NZ Scandinavian Business Associationissa.

Hallenbergistä oli erinomaista apua Suomen suurlähetystölle silloinkin, kun urheilu ja kauppapolitiikka sattuivat kohtaamaan toisensa virallisen vierailun muodossa. Vuonna 2013 Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vieraili Aucklandissa. Ohjelmaan jäi viikonlopun takia aukko. Tämän aukon ministeri oli päättänyt täyttää pyöräilemällä, mutta ei millä tahansa polkupyörällä.

Suurlähetystö sai toimeksiannon. Ministerille piti löytää lainaksi juuri oikean mallinen pyörä. Suurlähetystö välitti toimeksiannon Hallenbergille. Tämä pani toimeksi ja pyörä löytyi. Ministeri oli tyytyväinen.

Hallenberg oli muuttanut vanhempiensa ja pikkuveljensä Kalervon kanssa Uuteen-Seelantiin jo vuonna 1959. Urheilu yhdisti Kummolan veljeksiä loppuiän.

Muu perhe palasi Suomeen vuonna 1962. Ari Kummola jäi Aucklandiin ja muutti sukunimensä Hallenbergiksi. Vanha sukunimi oli jostakin syystä osoittanut hankalaksi uudessa maassa.

Urheilulla oli erityinen sijansa Hallenbergin elämässä. Uudessa-Seelannissa tämä tarkoitti krikettiä, koripalloa ja monia muitakin urheilulajeja. Hän sponsoroi yrityksensä kautta Uuden-Seelannin osallistumista moniin kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

Ansioistaan Ari Hallenbergille myönnettiin vuonna 1996 Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan ritarimerkki. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki. Tämä kunnianosoitus oli ensimmäinen laatuaan eteläisellä pallonpuoliskolla asuvalle suomalaiselle.

Pasi Patokallio

Maija Lähteenmäki

Kirjoittajat ovat Ari Hallenbergin yhteistyökumppaneita ja entisiä Suomen Australian suurlähettiläitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset