Ilmari Hurmerinta 1931–2022

Eversti

Ilmari Hurmerinta

11.4. 2:00

Eversti Ilmari Hurmerinta kuoli Kouvolassa 13. maaliskuuta 2022. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Turussa 5. maaliskuuta 1931.

Hurmerinta kävi lukion Hämeenlinnan lyseossa ja valmistui aktiiviupseeriksi Kadettikoulun kurssilta 38 vuonna 1954. Sotakorkeakoulun maasotalinjan hän suoritti 1963 ja kävi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin 1978. Everstiksi hänet ylennettiin 1979.

Hurmerinnan upseeripalvelus keskittyi pioneeriaselajiin. Ura alkoi vuonna 1954 Pioneerirykmentin nuorempana upseerina, jatkui mm. Kymen Pioneeripataljoonan komentajana Korialla ja päätyi Pääesikunnan pioneeritarkastajan tehtäviin 1981–1986, reserviin siirtymiseen saakka. Pioneeriaselajin Liitto valitsi hänet kunniapuheenjohtajakseen vuonna 1995.

Jo jatkosodan vuosina 1941–1944 hän oli toiminut Salon suojeluskunnan poikaosastossa sotilaspoikana. Sotilaspoikien Perinneliiton kunniajäseneksi hän sai kutsun vuonna 2002.

Hurmerinnan isää majuri Eino Hurmerintaa oli esitetty nimitettäväksi talvisodan taistelutekojensa perusteella Mannerheim-ristin ritariksi. Tämä toimi pontimena sille, että Ilmari suoritti upseeripalveluksensa jälkeen monikymmenvuotisen vapaaehtoistyön tutkiessaan ritarien tekoja ja henkilöhistoriaa sekä osallistuessaan aktiivisesti Mannerheim-ristin ritarien säätiön toimintaan.

Vuonna 1988 hän toimitti ensimmäisen version vuosina 2004–2017 neljänä uutena painoksena julkaistusta Ritarimatrikkelista. Hän kirjoitti myös kolmeosaisen ritarisäätiön historian ja toimitti komentaja Jukka Viitasen kanssa kaikkien 191 ritarin nimitystaustat ja -perusteet tarkasti analysoivan tietoteoksen Suomen puolesta. Mannerheim-ristin ritarit 1941–1945. Kotiseutunsa veteraanien kunniaksi hän koosti vuonna 1997 muistojulkaisun Elimäen sankarivainajat 1939–45.

Mannerheim-ristin ritarien säätiö huomioi Hurmerinnan arvokkaan työn kutsumalla hänet vuonna 1998 hallituksensa ensimmäiseksi ei-ritarijäseneksi. Tätä tehtävää hän hoiti kuolemaansa saakka.

Ilmari oli suvereeni ritariasioiden tietopankki. Hänellä oli arkistossaan vastaus lähes mihin tahansa ritari-instituutiota tai yksittäisiä ritareita koskevaan kysymykseen – ja jos ei ollut, hän etsi vastauksen nopeasti muualta. Muille ritareiden tekoja tutkiville ja heistä kirjoittaville hän oli kärsivällinen auttaja, pedantti faktantarkistaja ja väsymätön taustatukija.

Ilmari Hurmerinnan ja Ritva Rannan vuonna 1953 solmitusta avioliitosta syntyivät lapset Outi, Kirsi ja Mikko. Isänä, vaarina ja isovaarina Ilmari oli hyvin perhekeskeinen ja jälkikasvuaan näiden tavoitteissa aina kannustava. Vannoutuneena urheilun ystävänä hän piti aina huolta kunnostaan. Maailmantapahtumien seuraamisen, sotahistorian tutkimisen ja siitä kirjoittamisen lisäksi hän harrasti aktiivisesti filateliaa.

Mikko Hurmerinta

Heikki Lehtonen

Kirjoittajat ovat Ilmari Hurmerinnan poika ja Mannerheim-ristin ritarien säätiön hallintoneuvoston jäsen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset