Heikki S. von Hertzen 1942–2022

Filosofian kandidaatti

Heikki S. von Hertzen

9.4. 2:00

Filosofian kandidaatti Yrjö Heikki Syväri (Heikki S.) von Hertzen kuoli Porvoossa 31. tammikuuta 2022. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 9. syyskuuta 1942.

Von Hertzen valmistui Tukholman yliopistosta vuonna 1972. Hän oli ennen valmistumistaan ja sen jälkeen erittäin aktiivinen opiskelija- ja nuorisopolitiikassa. Hän toimi noina vuosina Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan ja Kokoomuksen Nuorten Liiton pääsihteerinä.

Samoihin aikoihin hän oli aloittanut toiminnan Helsingin kaupungin luottamuselimissä. Von Hertzen valittiin kaupunginvaltuutetuksi vuonna 1973. Kaupunginhallituksessa hän toimi 1980-luvun alussa. Pääkaupunkiseudun Yhteistyövaltuuskunnassa von Hertzen eteni osastopäälliköksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat muodostuivat von Hertzenin elämäntyöksi. Erityisesti asunnottomien asioiden helpottaminen oli hänelle sydämen asia, ja hän olikin mukana perustamassa Y-säätiötä vuonna 1985.

Von Hertzen toimi 1980-luvulla Helsingin apulaiskaupunginjohtajana sekä Hyksin liittohallituksen puheenjohtajana. Samoihin aikoihin hän oli Helsingin kokoomuksen puheenjohtajana.

Kun Kari Puro siirtyi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön tehtävästä työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajaksi, oli von Hertzen luonteva seuraaja. Tätä virkaa hän hoiti vuoteen 1994 asti.

Kansliapäällikkövuosien jälkeen 1990- ja 2000-luvuilla von Hertzen jatkoi kunnallisissa luottamustehtävissä. Hän oli Imatran ja Kotkan kaupunginvaltuustojen jäsen sekä keskeisissä tehtävissä alueiden sairaanhoitopiirien hallinnoissa.

Muusikkona ”Hesse” soitti saksofonia sekä johtamissaan kokoonpanoissa että big bandeissä viiden vuosikymmenen ajan. Big band -yhdistystoiminnassa hän oli keskeisissä luottamustehtävissä kuin myös tärkeässä roolissa silloin, kun talousvaikeuksissa ollut Umo Helsinki Jazz Orchestra siirtyi itsenäisenä yksikkönä Juhlaviikkojen alaisuuteen.

”On paljon helpompi keksiä kymmenen syytä, miksi jokin asia ei ole mahdollista kuin yksi, jonka avulla onnistua”, Heikki sanoi usein. Taitavana sanankäyttäjänä hänen tyylinsä oli usein viiltävä, eikä hän pelännyt kritisoida olosuhteita tai vastustajiaan. Häntä kutsuttiinkin ”virkamieskunnan kauhukakaraksi”, mistä hän oli mielissään.

Perhe ja suku olivat hänelle tärkeitä. Jos jokainen saisi kuulla koko elämänsä ajan yhtä kannustavia lauseita, kuin mitä isä meille sanoi, maailmassa olisi paljon paremmalla itsetunnolla varustettuja lapsia ja aikuisia, kertovat tyttäret. Isä oli heille aina tukipilari, joka sai nousemaan ylös ja katsomaan tulevaisuuteen.

Heikki S. von Hertzen oli koko elämänsä ajan tienraivaaja ja rohkaiseva esimerkki uusien haasteiden kohtaamisessa ja itsensä ylittämisessä.

Pekka Piispanen

Johanna von Hertzen

Susanna von Hertzen

Kirjoittajat ovat Heikki S. von Hertzenin ystävä ja tyttäret.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset