Katja Forssén 1959–2022

Professori

Katja Forssén

10.4. 2:00

Sosiaalityön professori Katja Forssén kuoli 19. maaliskuuta 2022 Turussa pian sairauskohtauksen jälkeen. Hän oli 62-vuotias, syntynyt Raumalla 13. lokakuuta 1959.

Forssén kävi ala- ja keskikoulun Rauman seminaarissa. Vaihto-oppilasvuosi Denverissä Yhdysvalloissa 1976–1977 havahdutti hänet huomaamaan, miten suuri elintaso- ja kulttuuriero Suomen ja USA:n välillä tuohon aikaan vallitsi.

Ylioppilastutkinnon Forssén suoritti Raumalla 1979. Hän valmistui valtiotieteen maisteriksi sosiaalipolitiikasta (sosiaalityön suuntautumisvaihtoehto) Turun yliopistosta 1989, lisensiaatiksi 1993 ja tohtoriksi 1998.

Forssén valittiin vasta itsenäistyneen sosiaalityön oppiaineen ensimmäiseksi professoriksi vuoden 2001 alusta, ja hän hoiti tehtävää kuolemaansa asti. Hänen tutkimustoimintansa kohdistui lapsiperheiden huono-osaisuuteen ja köyhyyteen sekä näihin liittyviin palvelujärjestelmiin. Kyseisistä teemoista muodostui keskeinen traditio sosiaalityön myöhemmällekin tutkimukselle Turun yliopistossa.

Väitöskirjan jälkeistä tutkimustoimintaa rikastutti vuoden periodi tutkijana puolison kanssa Canberrassa Australian kansallisessa yliopistossa 1998–1999. Australiasta paluun jälkeen Forssén toimi Suomen Akatemian tutkijatohtorina kunnes aloitti professorin tehtävät 2001.

Professuurin hoitoa määrittivät oppiaineen rakentuminen ja laajentuminen sekä näihin liittyvät hallinnolliset velvoitteet. Oppiaineen vastuuhenkilönä hän toimi yhtäjaksoisesti 15 vuotta. Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan varadekaani hän oli 2004–2007 ja sosiaalipolitiikan laitoksen johtaja 2007–2009 sekä valtakunnallisen sosiaalityön yliopistoverkoston (Sosnet) johtoryhmän puheenjohtaja 2007–2010.

Forssén toimi lukuisia kertoja eri yliopistoissa asiantuntijalausunnon antajana professuurien täytöissä ja esitarkastajana sekä vastaväittäjänä väitösprosesseissa. Hän oli jäsenenä Tallinnan yliopiston sosiaalityön kansainvälisessä arviointiryhmässä vuonna 2004.

Merellinen ympäristö oli Katjan elämänmaisema lapsesta lähtien. Ensin kotikaupungissa Raumalla ja lapsuudenperheen mökillä Pyhärannassa, myöhemmin myös omassa vapaa-ajan idyllissä Nauvossa.

Katja ja Matti tapasivat toisensa 26.11.1981 ja avioituivat tasan vuoden päästä. Perheeseen syntyi kolme tytärtä: Anna 1984, Lotta 1988 ja Kaisa 1994. Katjalle perhe ja lasten pärjääminen oli kaikki kaikessa. Mamman rooli oli Katjalle erityinen ilon aihe.

Kahdesta lapsenlapsesta 8-vuotias Aida oli aina tervetullut Mäkikadulle mamman hoitoon. Viime kuukausina Lars-poika ilahdutti Katjaa erityisen paljon. Hän ehti nauttia yhdessäolosta pienokaisen kanssa lähes päivittäin kolmen kuukauden ajan.

Tiedon nopeasti lähestyvästä kuolemasta Katja otti vastaan seesteisesti kiitollisena eletystä, rikkaasta elämästä.

Veli-Matti Ritakallio

Riitta Lehtonen

Leo Nyqvist

Kirjoittajat ovat Katja Forssénin puoliso sekä pitkäaikaisia työystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset