Janna Puumalainen 1970–2022

Maatalous- ja metsätieteen tohtori

Janna Puumalainen

15.4. 2:00

Maatalous- ja metsätieteen tohtori Janna Puumalainen kuoli Helsingissä sairauskohtaukseen 13. maaliskuuta 2022. Hän oli 52-vuotias, syntynyt Lieksassa 7. maaliskuuta 1970.

Puumalaisen suvussa on ollut maanviljelijöitä ja Pielisen luotseja.

Puumalainen kävi koulua Uimaharjussa, nykyään Joensuuhun liitetyssä Enon kunnassa. 1980-luvulla Puumalainen pelasi lentopalloa Uimaharjun Karissa, joka oli tuolloin voimissaan ja kasvattajaseurana menestyksekäs. Lentopalloharrastuksesta oli hyötyä myöhemmin Irlannissa. Erasmus-vaihdossa ollessaan Puumalainen meni pelaamaan saadakseen ystäviä. Tuloksena oli päätyminen Irlannin mestaruusjoukkueeseen noin Suomen kakkossarjassa.

Ylioppilaaksi Puumalainen kirjoitti Enon lukiosta 1989. Metsänhoitajaksi hän valmistui 1994 Joensuun yliopistosta. Osan opinnoista Puumalainen suoritti Dublinissa.

Kun Puumalainen valmistui, Suomessa oli lama. Piti pakata laukku ja lähteä pätkätöihin ulkomaille. Puumalainen oli Brysselissä EU-harjoittelijana sekä metsäkonsulttina Etelä-Afrikan Johannesburgissa.

Sieltä hän suuntasi Saksan Göttingenin yliopistoon jatko-opintoihin. Vuonna 1998 valmistui saksankielinen väitöskirja laadunarvioinnista metsäinventoinnissa. Münchenin yliopisto palkitsi Puumalaisen saksankielisen Euroopan vuoden parhaasta metsätieteellisestä väitöskirjasta.

Työskenneltyään Stora Enso Forestissa Puumalainen siirtyi EU-komission palvelukseen Italiaan Ispraan, jossa kuluikin neljä vuotta. Suomeen hän palasi, koska halusi pienen poikansa käyvän suomalaista koulua.

Maailmalta palattuaan Janna luki Heikki Turusen teoksia. Niiden avustuksella hän tunsi saavuttavansa pohjoiskarjalaisen hengen ja tunnelman.

Vuodesta 2004 lähtien Janna työskenteli Joensuun kaupungin virkamiehenä useissa tehtävissä. Rajan mahdollisuudet ja yhteydet Venäjälle kiinnostivat, ja vuodesta 2013 hän toimi Cultura-säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Opiskelu oli Jannalle luontaista ja jatkuvaa. Johtajuus kiinnosti häntä, ja työn ohessa valmistui eMBA-tutkinto. Uusiin kiinnostuksen kohteisiin, merenkulkuun ja ravintola-alaan, liittyvät opinnot ammattikorkeakoulussa katkaisi kuolema.

Viime vuosina Jannan hengellisyys kohdistui ortodoksiseen uskoon. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat lapset, vanhemmat ja sisarukset.

Liisa Puumalainen

Kirjoittaja on Janna Puumalaisen äiti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset