Ritva Alasaukko-oja 1935–2022

Valtiotieteiden maisteri

Ritva Alasaukko-oja

10.4. 2:00

Valtiotieteiden maisteri Ritva Alasaukko-oja (o.s. Rankila) kuoli Helsingissä 14. maaliskuuta 2022. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Vimpelissä 27. toukokuuta 1935.

Alasaukko-oja kirjoitti ylioppilaaksi 1955 Vimpelin yhteiskoulusta. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin tuli kodin perintönä. Isä oli Maalaisliiton kansanedustaja Väinö Rankila.

Niinpä tytär lähti opiskelemaan valtiotieteitä Helsingin yliopistoon tavoitteenaan valtiotieteiden kandidaatin tutkinto. Samassa tiedekunnassa hän tapasi tulevan puolisonsa, Pellosta kotoisin olevan Pauli Alasaukko-ojan.

Ritva Alasaukko-oja toimi oppikoulun ja kauppaoppilaitoksen opettajana sekä Alkio-opiston yhteiskunnallisten aineiden opettajana vuosina 1964–1969.

Jo lapsuudessa alkaneen kirjallisuuden harrastuksen innoittamana hän siirtyi kirjastoalalle ja suoritti kirjastotutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 1971. Tämän jälkeen hän toimi Kirjastoseuran palveluksessa eri tehtävissä ja siirtyi vuonna 1976 Suomen Pankin kirjastonhoitajaksi ja toimistopäälliköksi. Tässä tehtävässä hän oli eläkkeelle siirtymiseensä vuoteen 1993 asti.

Alasaukko-ojan aikana Suomen Pankin taloustieteellinen kirjaston kokoelmat ja palvelut kehittyivät merkittävästi. Kirjaston uusien toimitilojen saantiin ja suunnitteluun hän osallistui aktiivisesti. Suomen Pankin henkilöstö arvosti hänen asiantuntemustaan ja laajaa yleissivistystään.

Alasaukko-oja oli myös aktiivinen kirjoittaja. Hänen kynästään lähti nopeasti sekä ammatillisia artikkeleita että kirjaesittelyitä. Alasaukko-ojalla oli erinomainen muisti. Häneltä sai tietoa niin politiikan kuin historian käänteistä sekä kotipitäjän ja suvun vaiheista.

Synnyinpitäjä Vimpeli pysyi hänelle läheisenä läpi elämän. Vapaa-aikoinaan ja eläkepäiviään hän ammensi voimaa sen avarasta lakeudesta.

Annikki Rankila

Raija Koivisto

Kirjoittajat ovat Ritva Alasaukko-ojan sisaria.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset