Lauri Pitkälä 1934–2022

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja

Lauri Pitkälä

22.4. 2:00

Diplomi-insinööri Lauri Pitkälä kuoli Helsingissä 28. maaliskuuta 2022. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Haapavedellä 19. lokakuuta 1934.

Pitkälä tuli vaatimattomista oloista, hän oli yksitoistalapsisen perheen esikoinen. Koulussa hän oli ahkera, ja sota-ajan jälkeen opettajat kannustivat häntä pyrkimään oppikouluun. Siellä Pitkälä rynnisti kesäopiskelulla peräti kahden luokan yli ja pääsi ylioppilaaksi keväällä 1951. Samana kesänä vain 16-vuotiaana hän lähti teknillisen korkeakoulun karsintakurssille Helsinkiin. Häntä kannusti matematiikan opettaja, joka myös antoi korottoman opintolainan.

Pitkälä tapasi tulevan puolisonsa Liisan kesällä 1953 Nivalassa. Sielujen yhteys syntyi. Köyhä mutta rakkaudessaan rikas nuoripari muutti Helsinkiin. Asuntona toimi alkuun pieni kamiinalla lämmitettävä kesämökki Koivusaaressa, johon myös ensimmäinen lapsi syntyi.

Pitkälä valmistui diplomi-insinööriksi keväällä 1957. Hän työskenteli ensimmäiset työvuotensa Satamateknillinen toimisto Oy:ssä. Vuonna 1960 hänestä tuli sen toimitusjohtaja. Vuonna 1963 Pitkälä perusti Insinööritoimisto Lauri Pitkälän, jonka omistaja ja toimitusjohtaja hän oli 40 vuoden ajan.

Pitkälä oli ylivoimaisesti Suomen kokenein, etevin ja johtavin asiantuntija satama- ja merirakennesuunnittelussa. Hänen asiantuntemustaan ovat käyttäneet valtion ja kuntien lisäksi vesirakennusalan urakoitsijat ja muut yritykset niin kotimaassa kuin myös ulkomailla tekemissään rakennuskohteissa. Suunnittelukohteita on ollut kaikkiaan 50 maassa, kaikilla mantereilla.

Pitkälä on suunnitellut kaikki Suomen ns. syväsatamat. Hän kehitti muun muassa hyvin edullisen kulmaelementeistä koottavan laiturityypin, joita on käytetty Suomen lisäksi useassa muussa maassa. Valtion teettämistä lukuisista suunnitelmista mainittakoon liikkuvien jäiden kuormittamat teräsrakenteiset majakat ja reunamerkit.

Pitkälä oli matemaattinen lahjakkuus, systemaattinen, äärimmäisen ahkera ja sisukas, auttavainen, lämmin ja huumorintajuinen. Perhe ja kasvava jälkipolvi, Klaani, olivat tärkeitä. Laurin suuri Klaani teki vuosittain matkoja Lappiin. He viihtyivät yhdessä kesäpaikalla Orivedellä ja viettivät joulut keskenään. Lauri oli onnellinen mies tyyliin ”en päivääkään vaihtaisi pois”.

Paavo Sarkkinen

Matti Pitkälä

Kaisu Pitkälä

Kirjoittajat ovat Lauri Pitkälän ystävä, veli ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset