Pertti Karkama 1936–2022

Professori

Pertti Karkama

19.4. 2:00 | Päivitetty 19.4. 12:43

Kirjallisuuden professori emeritus Pertti Karkama kuoli 10. maaliskuuta 2022 hoivakodissa Hämeenlinnassa muistisairauden heikentämänä koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Oulussa 19. tammikuuta 1936.

Karkama kirjoitti ylioppilaaksi Oulun lyseosta 1954 ja siirtyi Helsingin yliopistoon opiskelemaan ruotsia, latinaa ja kirjallisuutta. Valmistuttuaan maisteriksi 1961 hän palasi Ouluun, jossa hän toimi Tuiran yhteiskoulun ja Oulun lyseon kieltenopettajana muutaman vuoden. Perheeseen kuului Ulla-vaimo ja kaksi tytärtä.

Työn ohessa Karkama jatkoi kirjallisuuden opintoja Helsingin yliopistossa, jossa suoritti lisensiaatintutkinnon. Oulun yliopiston vastaperustetun kirjallisuuden oppiaineen professuurin ensimmäinen hoitaja Vihtori Laurila kutsui hänet assistentikseen 1960-luvun lopulla.

Siitä alkoi Karkaman noin kuusikymmentä vuotta jatkunut ura suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin tutkijana ja yliopiston opettajana. Hänen pääkohteenaan oli 1800- ja 1900-luvun suomalainen kirjallisuus, jota hän tarkasteli paitsi kirjallisuuden ja tekstien tutkimuksen metodein myös kulttuurin, yhteiskunnan ja ajatustapojen historian ja kehityksen kontekstissa.

Karkaman ensimmäinen laajempi ja merkittävä teoksensa oli Sosiaalinen konfliktiromaani, rakennetutkimus suomalaisen realismin pohjalta (1971), jolla hän väitteli Oulussa samana vuonna.

Väitös herätti uudella otteellaan hämmennystä konservatiivisempien kollegoiden keskuudessa. Kritiikkiä ja peräti eduskuntakyselyn aiheutti myös Karkaman ja Esko Ervastin toimittama kouluille tarkoitettu, kuvitettu Suomen kirjallisuushistoria (1973), jossa kirjallisuus taustoitettiin myös yhteiskunnallisilla ja poliittisen historian tapahtumilla.

Karkama toimi Oulun yliopiston kirjallisuuden laitoksella eri viroissa, viimeksi professorina 1978–1987. Vuonna 1988 hänestä tuli Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori, ja siitä virasta hän jäi eläkkeelle vuonna 1999.

Yliopistouransa aikana Karkama toimi myös erilaisissa yliopistohallinnon tehtävissä ja oli useiden tieteellisten seurojen jäsen.

Karkama jatkoi tutkimusta myös eläkkeelle jäätyään. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi hänen laajat teoksensa Kansakunnan asialla Elias Lönnrotista 2001, Kadonnutta ihmisyyttä etsimässä Johan Gottfrid Herderistä 2007 ja Vallan orjat ja ihmisarvo Arvid Järnefeltistä 2010. Viimeisen teoksensa Kirjailijat maailmassa – maailma kirjoissa Karkama julkaisi 2017.

Isänä Pertti Karkama oli läsnä oleva ja monesta innostuva. Hänen kiinnostuksensa kieliin, kulttuuriin ja Euroopan maihin ovat siirtyneet myös tyttärille. Isä lähti jo nuorena miehenä 1950-luvulla kesätöihin Saksaan radiotehtaalle ja myöhemmin myös hänen luento- ja opintomatkansa suuntautuivat Keski-Eurooppaan.

Isälle mieluisia olivat illanvietot ja keskustelut ajankohtaisista asioista ja kulttuurista ystävien kanssa. Myös sisko Armi jää kaipaamaan veljeään ja hänen kanssaan käytyjä yhteiskunnallisia keskusteluja. Lenkkeily, uiminen ja erityisesti muutaman ystävän viikoittaiset tapaamiset Yrjönkadun uimahallissa olivat isälle tärkeitä.

Armi Karkama

Marja Karkama-Susi

Aili Nenola

Kirjoittajat ovat Pertti Karkaman sisar, tytär ja ystävä.

Oikaisu: Toisin kuin tekstissä aiemmin luki, Pertti Karkama oli kuollessaan 86-, ei 84-vuotias.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset