Olli S. Miettinen 1936–2021

Professori

Olli S. Miettinen

16.4. 2:00

Professori Olli S. Miettinen kuoli Montrealissa Kanadassa 24. marraskuuta 2021. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Piikkiössä 31. heinäkuuta 1936.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen matemaattisesti orientoitunut Miettinen opiskeli ensin pari vuotta teknillistä fysiikkaa, mutta vaihtoi Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan, josta valmistui 1962. Jatko-opintoihin hän suuntasi Yhdysvaltoihin Minnesotan yliopistoon opiskelemaan epidemiologiaa ja biometriaa. Siellä hän väitteli biometriasta 1968.

Ura Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa johti epidemiologian ja biostatistiikan professorin virkaan yli 10 vuoden ajaksi. Vuonna 1984 Miettinen siirtyi Kanadaan McGill-yliopistoon sekä epidemiologian että lääketieteen professoriksi. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2016.

Suomeen Miettinen palasi vuosittain 1970–2003 opettamaan biostatistiikkaa sekä epidemiologian ja lääketieteen teoriaa kesäkursseilla, joissa oli yhteensä lähes tuhat osallistujaa ympäri maailmaa. Hän piti kurssejaan myös muissa maissa.

Opetustyöllään hän vaikutti suuresti epidemiologian ja biostatistiikan asemaan ja arvostukseen, ja kurssit tekivät Miettisestä maailmankuulun. Hän oli karismaattinen luennoitsija, joka ryyditti sanomaansa sarkastisella huumorilla. Opetus oli tieteellisen täsmällistä ja syvällisen inspiroivaa. Miettinen oli erityisen kiinnostunut kielestä, sanojen merkityksestä ja niiden alkuperästä.

Hän vaikutti alan suomenkielisen terminologian kehitykseen, mm. koronapandemian aikana tutuksi tullut käsite ilmaantuvuus on hänen käsialaansa.

Miettinen jää lääketieteen historiaan ennen kaikkea kahdeksan oppikirjansa kautta. Ne perustuivat hänen pitkäjänteiseen, omaperäiseen epidemiologian ja lääketieteen teoriaa uudistavaan tutkimustyöhönsä, lääketieteen klassikoihin ja omaan opetuskokemukseen.

Miettinen oli musikaalinen ja piti klassisesta musiikista. Hän oli hyvä laulaja, ja hänen mielestään ihmisääni on musiikin ylivertainen tulkki. Vapaa-aikanaan hän luki klassista kirjallisuutta, erityisesti filosofiaa ja tietokirjallisuutta. Ystäväpiirissä Miettinen oli tunnettu tennis- ja purjehdusharrastuksestaan. Hänen kulinaristinen suosikkinsa oli suomalainen kalapöytä. Hän oli laajasti sivistynyt, hyvä seuramies.

Ansioistaan tutkijana ja kouluttajana Miettinen sai Suomen valkoisen ruusun 1. luokan ritarimerkin sekä kunniatohtorin arvon Tampereen yliopistosta.

Viimeisessä haastattelussaan Miettinen jätti kaksi viestiä: Valistusajan ”Dare to reason, uskalla ajatella” ja Erasmusyliopiston ”Make no small plans, suunnittele suuria”.

Hilkka Riihimäki

Matti Hakama

Elina Hemminki

Kirjoittajat ovat Olli S. Miettisen kollegoita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset