Aarno Laukkonen 1937–2022

Yrittäjä ja innovaattori

Aarno Laukkonen

21.4. 2:00

Yrittäjä ja innovaattori Aarno Arvid Laukkonen kuoli Alzheimerin tautiin Helsingissä 18. helmikuuta 2022. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 10. huhtikuuta 1937 Soinissa.

Laukkonen kävi Soinin kyläkoulua, kunnes toinen maailmansota syttyi. Hänet lähetettiin isoveljensä kanssa Ruotsiin sotalapseksi. Ruotsissa veljekset erotettiin toisistaan lastenkodissa, josta Aarno siirrettiin Värmlantiin. Hän oppi puhumaan ruotsia, omaksui kulttuurin, arvosti perheen vaurautta ja vieraanvaraisuutta. Sodan päätyttyä hän palasi kotiin ruotsinkielisenä, mikä oli haastavaa äitipuolen hoivissa.

Laukkonen muutti Helsinkiin 1957 ja rakensi mm. rautateitä, kuljetti virvokkeita sekä Sinbrychoffilla että Hartwallilla. 1960-luvulla hän oli myyntimiehenä Rolac Oy:ssä.

Turkuun Laukkonen perusti konttorikoneliikkeen. 1970-luvulla hän menestyi ja haastoi turkulaisten kauppiastaidot, jonka perustana oli oma-aloitteisuus, aktiivisuus ja itsekuri.

Vuonna 1979 Laukkonen perusti Aarlakone Ky:n Helsinkiin. Kun pojalle ostettiin pyörä, niin sille piti kehittää teline, joka oli tehokas ja turvallinen. Se patentoitiin heti kahteentoista maahan. Teline palkittiin kansainvälisillä keksintömessuilla 1980-luvulla.

Laukkosen sisukkuutta kuvastaa mm. 1980-luvulla tehty myyntimatka Ruotsiin. Palkatut konsultit olivat sopineet tapaamisia ruotsalaisten yritysten kanssa tuloksetta viikkojen ajan, mutta Aarnon vaistolla se löydettiin.

Laukkonen ymmärsi, että kukaan muu ei pidä yrittäjän puolia ellei yrittäjä itse. Hän ei kuulunut järjestöihin tai liittoihin. Hänellä oli usein monta projektia käynnissä samanaikaisesti, tuoteideoista yrityksen johtamiseen.

1960-luvulla hän tapasi vaimonsa Ingan. He menivät naimisiin ja saivat kaksi lasta, joilla on viisi lastenlasta. Arjen vastapainoksi Aarno ajoi usein viikonlopuksi mökille Turun saaristoon rentoutumaan, nauttimaan ja saunomaan. Hirsimökki rakennettiin kotimetsän puista ja nimettiin syntymäkodin mukaan.

Ulkomailla käytiin Ruotsissa sukuloimassa ja joskus sotalapsiajan perheessä. Espanjaan, Kanarian saarille, Aarno halusi eläkkeelle. Siellä hän viihtyikin tovin 1990-luvun lopulla, kunnes palasi yrityksensä puheenjohtajaksi vielä 20 vuoden ajaksi.

Aarno oli aktiivinen ja nautti eläkepäivistä. Hän oli ennen kaikkea toiminnan mies ilman turhia jaaritteluja.

Mika Laukkonen

Kirjoittaja on Aarno Laukkosen poika ja työtoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset