Jussi Hyvönen 1932–2022

Musiikinopettaja

Jussi Hyvönen

23.4. 2:00

Musiikinopettaja Jussi Hyvönen kuoli Oulussa 21. maaliskuuta 2022. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Haapajärvellä 17. heinäkuuta 1932.

Jussi Hyvönen kouluttautui opettajaksi Kajaanin seminaarissa, jossa koulutettiin opettajaksi myös ei-ylioppilaita. Viiden vuoden opiskelun jälkeen hän hakeutui 1958 ensimmäiseen opettajan virkaansa Muuruvedelle. Hän asui koulun yläkerrassa ja sai luontaisetuna peltotilkun maanviljelyä varten, kuten tuolloin oli tapana.

Vielä samana vuonna hän kuitenkin siirtyi jälleenrakentamaan Rovaniemeä ja opettajaksi Keskuskansakouluun, missä opetti liki 40 vuotta.

Opettajan uran keskeinen muutos tapahtui 1968, kun hän pääsi opiskelemaan musiikkia opintomatkalle Unkariin. Siellä hän seurasi musiikinopetusta lastentarha-asteelta aina Liszt-akatemiaan asti.

Tutustuminen Kodály-menetelmään muodosti perustan hänen opetukselleen. Suomeen sovellettuna säveltapailu erilaisine leikkivariaatioineen ja sävelten oppiminen käsimerkeillä muodostivat pohjan hänen musiikinopetukselleen. Jussi Hyvönen täydensi koulutustaan kursseilla mm. Klemetti-opistossa.

Rovaniemi oli ensimmäisten joukossa perustamassa musiikkiluokkaa 1971. Hyvösen johtamasta Musiikkiluokkien kuorosta kasvoi instituutio, joka kiersi esiintymässä Suomen lisäksi Unkarissa ja Pohjois-Kalotin alueella.

Kuoro osallistui kahdesti Belgiassa pidetyille Neerpeltin lapsi- ja nuorisokuorofestivaaleille voittaen ensimmäisen palkinnon 1980.

Vastaavasti kuoro toimi useiden kuorovierailujen isäntänä ja vastaanotti vieraita Unkarista, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Saksasta, Yhdysvalloista ja Ruotsista. Kuorojen ystävyystoiminta oli nuorten kansainvälistymiskasvatusta parhaimmillaan.

Toisen merkittävän uransa Jussi Hyvönen teki Lapin Kansan musiikkikriitikkona. Vuosina 1973–1999 syntyi yli tuhat konserttiarvostelua.

Lapin Kansan kriitikkona hän kiersi ympäri Lappia konserteissa sekä musiikkifestivaaleilla Savonlinnassa, Kuhmossa, Kaustisilla, Naantalissa, Helsingissä ja Hetassa.

Hyvönen oli arvostettu opettaja sekä oppilaiden että kollegojen joukossa. Hän oli pedagogi, joka löysi oppilaistaan aina parhaat puolet. Hänen metodinsa oli tukea ja kannustaa oppilaitaan. Jussin myhäilevä, hillitty hyväntuulisuus ja ystävällinen olemus oppilaita ja työtovereita kohtaan oli luonnollista ja tarttuvaa.

Eläkkeelle jäätyään Jussi Hyvönen matkusti paljon ympäri maailmaa ja vieraili poikiensa luona näiden asemapaikoilla.

Hän viihtyi aina maalla. Mökki Ylinammassa Rovaniemellä oli rakas rentoutumispaikka. Hän rentoutui kalastaen ja marjastaen – sieniä ei Pohjanmaalla syöty. Matikkakoukut talvella ja katiskat ja verkot kesällä. Itsepurkitetut Jokilahden ahvenet ja särjet olivat suosittu tuliainen, kuten myös itse kylmäsavustettu unkarilainen makkara kolbász.

Jussi Hyvösen muisto elää sydämissä ja musiikissa.

Pekka Hyvönen

Teuvo Ahvenjärvi

Tuomas Lampela

Kirjoittajat ovat Jussi Hyvösen poika, opettajakollega ja entinen oppilas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset