Erkki Ahvonen 1927–2022

Lääketieteen lisensiaatti

Erkki Ahvonen

25.4. 2:00

Seinäjoella ja sen lähiseuduilla elämäntyönsä tehnyt lääketieteen lisensiaatti Erkki Johannes Ahvonen kuoli 94-vuotiaana Helsingissä 2. maaliskuuta 2022. Hän oli syntynyt Kannuksessa 23. joulukuuta 1927.

Helsinki oli hänelle tuttu lapsuus- ja kouluvuosilta, ja Helsinkiin hän muutti jälleen Paula-vaimonsa kanssa vuonna 1997. Myös Lappi ja erityisesti Kuusamo olivat isälle rakkaita seutuja.

Kouluvuosiin Helsingissä ajoittuivat myös Suomen sotavuodet. Talvisodan syttyessä isä oli vasta 11-vuotias. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Ressusta vuonna 1948, ja lääkäriksi hän valmistui vuonna 1956. Jo ennen valmistumistaan hän toimi vt. kunnanlääkärinä äidin kotikunnassa Isossakyrössä. Laihian kunnanlääkäriksi isä valittiin vuonna 1958.

Vuodet Laihialla olivat yleislääkärin ammatista kiinnostuneelle nuorelle lääkärille antoisia.

Vanhan ajan kunnanlääkäri vastasi kaikkien kunnan asukkaiden terveydenhoidosta ja toimenkuva sisälsi kattavasti tehtävät, joita ei kannattanut siirtää lääninsairaalan vastuulle. Kunnanlääkäri teki lisäksi kotikäyntejä ja oli tavoitettavissa 24/7, joten yölliset pikalähdöt potilaiden luo olivat arkipäivää.

Vuonna 1966 isä siirtyi ensin Seinäjoen kaupunginlääkäriksi ja myöhemmin samana vuonna Kansaneläkelaitoksen Länsi-Suomen sairausvakuutusalueen toimistopäälliköksi. Tässä asiantuntijalääkärin tehtävässä hän työskenteli eläköitymiseensä vuoteen 1991 saakka.

Yleislääkärin työ oli hänelle kutsumustehtävä, joten hän piti koko ajan myös yksityisvastaanottoa ja toimi lisäksi 10 vuoden ajan asiantuntijalääkärinä Vaasan läänin Liikennevakuutusyhdistyksessä.

Yksityisvastaanoton pitäminen jatkui vielä eläköitymisen jälkeenkin Seinäjoen Lääkäritalossa, jonka perustajajäseniä hän oli. Osaamistaan isä ylläpiti jatkuvasti lukemalla ja osallistumalla alan koulutuksiin.

Lääkäripäivillä hän kävi yhtä vuotta lukuun ottamatta yli 90-vuotiaaksi asti, vaikka tuttuja kollegoita näkyi vuosi vuodelta aina vain vähemmän. Rotary-toiminnassa hän oli mukana lähes 50 vuotta ja oli yksi Laihian Rotaryklubin perustajajäsenistä 1959.

Perusluonteeltaan isä oli ujo ja vaatimaton, mutta hän oli erinomainen kuuntelija ja osallistui mielellään kaikkiin tilaisuuksiin.

Perheen sosiaalinen elämä oli vilkasta, vieraita kävi erityisesti kesäaikaan runsaasti sekä mökillä Kuusamossa että kesäkodissa Isossakyrössä. Myös vanhempiemme eläkevuosien kodissa Kulosaaressa vietettiin monia iloisia juhlia, ja mumma ja paappa nauttivat touhuamisesta kahden lapsenlapsensa kanssa.

Puolison vakava sairaus teki isästä vuosiksi omaishoitajan – siihenkin tehtävään hän paneutui itseään säästämättä. Leskeys vuonna 2011 oli raskas muutos, mutta isän myönteisyys, optimismi ja kiitollisuus elämälle tekivät uudestakin ajanjaksosta hyvän.

Isä asui loppuun asti kodissaan, vaikka muistisairaus etenikin pikku hiljaa. Kesät hän vietti Isossakyrössä, jossa Kyrönjoen katseleminen ja nurmikon leikkaaminen toivat iloa ja sisältöä elämän ehtooseen.

Terhi Ahvonen

Anssi Ahvonen

Panu Ahvonen

Kirjoittajat ovat Erkki Ahvosen lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset