Kari Paaso 1954–2022

Johtaja, varatuomari

Kari Paaso

28.4. 2:00

Johtaja, varatuomari Kari Esko Paaso (ent. Paitsola) kuoli 31. maaliskuuta 2022 Helsingissä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Oulussa 8. helmikuuta 1954.

Paaso valmistui lakimieheksi vuonna 1977. Hänen monipuolisiin musiikkitietoihinsa kuuluivat jo opiskeluaikojen muistelut esimerkiksi Queenin konsertista Kulttuuritalolla.

Työskenneltyään muutaman vuoden hovioikeudessa hänet valittiin Oy Alko Ab:n lakimieheksi vuonna 1982.

1990-luvulla Alko muuttui EU-jäsenyyden myötä enemmän kuin kertaakaan historiansa aikana, ja Paaso oli valmistelijana mukana kaikissa uudistuksissa. Vuosina 1992–1993 hän toimi sihteerinä kansliapäällikkö Heikki S. von Hertzenin johtamassa uutta alkoholilakia valmistelleessa työryhmässä.

Vuonna 1996 Paaso siirtyi Alkosta sosiaali- ja terveysministeriöön alkoholipolitiikasta vastaavaksi hallitusneuvokseksi. Juuri tuolloin ministeriö otti ”vanhalta” Alkolta päävastuun alkoholipolitiikasta ja päätti, että nykyinen Alko Oy erotetaan yhtiön konsernirakenteesta.

Paaso toimi siirtymävaiheessa Alko Yhtiöt Oy:n hallituksen jäsenenä.

Vuonna 2002 Paaso siirtyi tupakkapolitiikan tehtäviin Euroopan komission terveyspääosastolle Luxemburgiin ja sieltä vuonna 2006 Maailman terveysjärjestön (WHO) Euroopan aluetoimistoon Kööpenhaminaan.

Näissä tehtävissä hän vaikutti merkittävästi maailman ainoan jäsenmaita sitovan kansainvälisen terveyssopimuksen eli Tupakoinnin torjunnan puitesopimuksen (FCTC) neuvotteluissa ja täytäntöönpanossa.

Palattuaan takaisin Suomeen vuonna 2008 Paaso toimi johtajana sosiaali- ja terveysministeriössä yksiköissä, joista Helsingin Sanomatkin (HS 18.10.2009) totesi: ”Melkoinen sarka.”

Hänen johtovastuulleen kuuluivat etenkin alkoholi-, tupakka- ja huumausainepolitiikka sekä pelihaittojen, lähisuhdeväkivallan ja ihmiskaupan ehkäiseminen. Vuonna 2016 hänet valittiin FCTC:n puheenjohtajistoon Euroopan edustajana. Paaso jäi eläkkeelle vuonna 2019.

Paasossa yhdistyivät oivaltava laki- ja hallintomies, lojaali esimies ja loistava seuramies.

Kuvaavaa on, että heti suru-uutisen toimitettuaan Karin työtoverit saivat suomalaiselta virkakunnalta, komissiosta ja WHO:sta vastauksia: ”Olimme juuri täällä puhuneet Karista.”

Perhepiirissä Kari oli hyvin pidetty ja läheinen henkilö sekä aktiivinen porukan kokoon tuoja. Vuodessa oli useampi perinteeksi muodostunut perhejuhla, joissa yleensä soivat Karin elämän isot lempikappaleet hänen lastensa esittäminä.

Perheen mökille Rymättylän saareen Kari rakensi vaimonsa Liisan kanssa tilat, joihin läheisten on perheineen mukava tulla. Lastenlapsille järjestyivät vuosittain odotetut Linnanmäki- ja sirkusreissut.

Perheelle jäävät hyvin lämpimät ja rikkaat muistot yhteisestä ajasta rakkaan puolison, isän ja isoisän kanssa.

Ismo Tuominen

Pekka Puska

Juho Paaso

Kirjoittajat ovat Kari Paason ystävä, THL:n entinen pääjohtaja ja Kari Paason poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset