Pauli Kivinen 1947–2022

Ulkoasiainhallinnon virkamies

Pauli Kivinen

29.4. 2:00

Ulkoasiainhallinnon virkamies Pauli Kivinen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Wienissä 3. maaliskuuta 2022. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Helsingissä 7. heinäkuuta 1947.

Kivinen syntyi kolmilapsisen perheen kuopuksena Pirkkolaan, jossa hänen nuoruuttaan täyttivät tiivis kaveriporukka ja jo nuorella iällä syttynyt intohimo jääkiekkoon.

Kotoa maailmalle Kivinen lähti hyvin varhain aloittaen 18-vuotiaana vahtimestarin tehtävissä ulkoasiainhallinnon palveluksessa Suomen suurlähetystössä Kööpenhaminassa.

Työpaikan saantia edesauttoi Kivisen oman isän Huugon työ presidentinlinnan turvamiehenä. Tämä vinkkasi nuorimmalle pojalleen auki tulleesta työpaikasta.

Tanskasta Kivinen palasi hetkeksi Suomeen suorittamaan varusmiespalvelusta Isosaaren linnakkeelle.

Tulevien vuosikymmenien aikana ura ulkoasiainhallinnon palveluksessa vei Kivistä perheineen ympäri maailmaa.

Työurallaan hän ehti työskennellä useissa eri tehtävissä Tanskan lisäksi Neuvostoliitossa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Marokossa, Jugoslaviassa, Indonesiassa, Etelä-Afrikassa sekä Venäjällä.

Esimiestehtävissä Kivinen koki velvollisuudekseen huolehtia alaisistaan ja näiden työssä jaksamisesta, oli sitten kyse ammatillisista tai henkilökohtaisista huolista – unohtamatta työssä viihtymistä.

Viisumiyksikön päällikkönä Pietarissa hän osallistui itsekin alati kasvavien viisumijonojen purkutalkoisiin hallinnollisten esimiestehtävien lisäksi, myös satunnaisesti kuljettamalla edustuston käytävillä juoma- ja virvokekärryä. Vuonna 2010 hänet palkittiinkin ulkoasiainhallinnon vuoden esimiehenä.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 2011 Kivinen jaksoi vielä jonkin aikaa jatkaa työtään Suomen ulkosuhteiden parissa osallistumalla EU:n puitteissa tapahtuvaan uusien jäsenmaaehdokkaiden mentorointiin. Eri vuosikymmenillä tapahtuneet palvelusjaksot Neuvostoliitossa ja Venäjällä näkyivät jatkuvana mielenkiintona Venäjään ja sen kehitykseen.

Kivisen omat kohtaamiset ja kokemukset Venäjän eri tasoisten virkamiesten kanssa eri aikakausina antoivat hyvin realistisen kuvan maan kehityksestä ja sen haasteista. Tämä olikin aihepiiri, josta hän jaksoi puhua aina, jos siihen vain siunaantui mahdollisuus.

Eläkkeelle jäätyään Pauli asettui vaimonsa kanssa pysyvästi Wieniin. Pariskunnan Suomeen suuntautuvia kesävierailuja värittivät yhtä lailla ystävien golftapahtumat, lasten sekä lastenlasten tapaamiset sekä myös vanhojen kollegoiden perinteiset kokoontumiset ravintola Salvessa.

Pauli vietti vaimonsa kanssa myös paljon aikaa Kapkaupungissa. Kaupungilla oli tärkeä merkitys molemmille, siellä palveltujen vuosien ajoilta.

Oskari Kivinen

Kirjoittaja on Pauli Kivisen poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset