Arvi Ilonen 1933–2022

Arkkitehti

Arvi Ilonen

27.4. 2:00

Arkkitehti Arvi Ilonen kuoli Helsingissä 8. huhtikuuta 2022 pitkään odotetun polvileikkauksen jälkiseurauksiin. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Helsingissä 23. joulukuuta 1933.

Ilonen oli helsinkiläisen työläisperheen kasvatti Vallilasta. Kun hänen sähköasentajaisänsä kuoli vuonna 1940 ja äiti oli töissä, pojan kasvusta huolehti isoveli Toivon kaurapuuro.

Kallion yhteiskoulussa geometriasta innostunutta oppilasta kannustettiin akateemiselle uralle. Ilonen aloittikin opinnot Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa 1954 ja valmistui arkkitehdiksi 1961. Hän avioitui kurssikaverinsa Pirkon kanssa, ja opiskeluaikoina perustetusta toimistosta tuli kahden tasavertaisen työmyyrän ”byroo”.

Ajalle tyypillinen tinkimätön modernismi näkyi heidän kaikissa töissään, myös menestyksinä arkkitehtuurikilpailuissa. Kilpailuvoiton perusteella toteutettiin myös Vuosaaren kirkko vuonna 1980. Arvin liikutus oli suuri, kun ALS-tautiin menehtynyt Pirkko Ilonen siunattiin vuoden 2018 keväällä parin yhdessä suunnitteleman kirkon salissa.

Koronavuosina Arvi Ilonen keskittyi arkistoimaan toimiston loputonta työmäärää: koulurakennuksia, yksityistaloja sekä arvorakennusten korjauksia valtion virastojen ja oppilaitosten käyttöön.

Varhaisista töistä nostettiin Helsingin Sanomien artikkelissa 30.1.2022 esille vuonna 1966 valmistunut Järvenpään veistoksellinen vesitorni. Artikkelissa muisteltiin myös työparin opiskeluajan voittoa Esson tyyppihuoltoaseman suunnittelukilpailussa. Eipä ihme, että Arvin perheelleen vuonna 1970 rakentamaa teräsrakenteista, modernia ja värikästä kesämökkiä Arkkitehtiliiton maille Vähä-Kiljavalla kutsuttiin huoltoasemaksi.

Ilonen toimi myös opetustehtävissä Taideteollisessa korkeakoulussa sekä arkkitehtuuriosastoilla Helsingissä ja Tampereella, jossa hän toimi rakennussuunnittelun vt. professorina. Häntä pyydettiin laatimaan ohjelmat lukuisille arkkitehtuurimatkoille, joilla käytiin maailman kaikilla tärkeillä ”kohteilla”.

Ilosen lempinimi ”Kävelevä modernin arkkitehtuurin tietosanakirja” lienee oikeutettu. Matkoihin liittyvän valokuvausharrastuksen tärkeyttä ei häirinnyt edes vaikeutunut kävely. Kahdeksankymppinen pariskunta matkasi Sydneyn oopperatalolle, sillä vielä oli muutama tärkeä kuvakulma nappaamatta.

Lapsille arkkitehdin ammattia ja yrittäjyyttä ei tarjoiltu aktiivisesti. Kaksi vanhinta lasta päätyivät kuitenkin tähän esikuvalliseen elämäntapaan ja kolmas muotoilun pariin. Isän palikkaleikit, hauskat geometriset kuva-arvoitukset ja visaiset matemaattiset kysymykset muistettiin.

Arvi oli myös armoitettu tee-se-itse -mies, joka loihti mitättömistä ylijäämämateriaaleista kekseliäitä ad-hoc-tarve-esineitä. Vaatimattomuus, uteliaisuus, kekseliäisyys ja huumori olivatkin Arvin keskeisiä piirteitä, jotka säilyivät aina viimeisiin päiviin asti.

Pia Ilonen

Juha Ilonen

Petra Ilonen

Kirjoittajat ovat Arvi Ilosen lapset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset