Olli Siipola 1945-2022

Erikoislääkäri

Olli Siipola

1.5. 2:00

Erikoislääkäri Olli Siipola kuoli Helsingissä 76-vuotiaana 31. tammikuuta 2022. Hän oli syntynyt muurari Toivo ja emäntä Hanna Siipolan (o.s. Tapio) perheeseen Kalajoella 13. heinäkuuta 1945.

Eläkepäivillään Olli Siipola kertoi ammatinvalintansa kohdalla olleensa kahden vaiheilla: joko pappi tai lääkäri.

Ylioppilaaksi Siipola kirjoitti Kalajoella 1964. Ammatinvalintakin selvisi, ja koitti muutto Turkuun, jossa alkoivat lääketieteen opinnot Turun yliopistossa. Siipola valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1973.

Aluksi hän työskenteli muutaman vuoden yleislääkärinä terveysasemilla ja sairaaloissa. Vuonna 1975 hän aloitti Tampereella sijainneessa yksityisessä lääkäriasema Reflexissä (nykyinen Mehiläinen).

Vuonna 1978 Siipola sai esikoisensa, tytön, joka sairasti synnynnäistä, kuolemaan johtavaa sairautta. Esikoinen kuoli 1987. Tästä surusta hän avautui avoimesti viimeisessä haastattelussaan tammikuussa 2021.

Siipola valmistui psykiatrian erikoislääkäriksi Tampereen yliopistosta 1982 ja 1985 Terveydenhuollon oikeusturvakeskus laillisti Siipolalle psykoterapeutin oikeudet. 1986 Siipola valmistui Tampereen yliopistosta psykogeriatrian erikoislääkäriksi.

Vuonna 1991 hän siirtyi Sipooseen Nikkilän mielisairaalan apulaisylilääkäriksi. Hallinnon pätevyyden hän hankki 1994. Työ kesti siihen saakka, kun sairaala 1999 suljettiin.

Siipola jatkoi työskentelyä Helsingissä terveyskeskuslääkärin sijaisuuksia tehden ja vakituisesti yksityislääkärinä Mehiläisen ja Diacorin lääkäriasemilla, joissa oli aloittanut psykiatrina jo 1989.

Olli Siipola kehitti merkittävästi ADHD:n tutkimusta ja hoitoa ja oli ensimmäisiä ADHD-hoidon erityispätevyyden hankkineita suomalaislääkäreitä.

Siipola tuli myös tunnetuksi puolustaessaan ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriöpotilaiden oikeutta hyvään hoitoon. Kritiikissään hän väitti ahdistus-, masennus- ja paniikkihäiriöpotilaiden hoidon olevan ulkoistetun hyvinvointivaltiossa Kallion katukauppaan, viitaten, etteivät lääkärit uskalla viranomaisten pelossa määrätä toimivia lääkkeitä.

Viimeisessä haastattelussaan Siipola kertoi pitkäaikaisen haaveensa olleen oman vastaanoton. City-Terapiakeskus aloitti 2009 Kannelmäessä Siipolan kotona. Valvovan viranomaisen rajoitukset pakottivat yksityisvastaanoton sulkemiseen 2013.

Tunnettuna kristittynä usko Jumalaan kantoi Siipolan läpi elämän vaikeuksien.

Lääkärikunnassa yhteistyö hänen kanssaan oli tunnetusti haastavaa. Tämä johtui todennäköisesti Siipolan varsin periksiantamattomasta luonteesta. Saivatpa lääkkeisiin kielteisesti suhtautuneet kollegatkin sanansäilästä Siipolalta, joka ehdotti lääkäreiden ”bentsodiatsepiinifobian” hoitoon juuri näitä lääkkeitä.

Olli Siipola seurasi loppuun asti aktiivisesti maailman tapahtumia, erityisenä kiinnostuksenaan politiikka ja uskonto.

Hän myös julkaisi kirjoja, esimerkiksi Mahdollisuutena elämä: Lääkärin tunnustuksia 1984 ja Terveen elämän kirja 1985.

Eerikki Pekkarinen

Kirjoittaja on Olli Siipolan ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset