Hanna-Leena Merenti-Välimäki 1948–2021

Filosofian tohtori, yliopettaja

Hanna-Leena Merenti-Välimäki

30.4. 2:00

Filosofian tohtori, yliopettaja Hanna-Leena Merenti-Välimäki (o.s. Merenti) kuoli Helsingissä 16. joulukuuta 2021. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Turussa 26. huhtikuuta 1948.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1967 Merenti aloitti matematiikan opinnot Åbo Akademissa. Nähtyään tanssijatar Isadora Duncanista kertoneen elokuvan, jossa pitkä huivi oli päätähdelle kohtalokas, hän teki itselleen samanlaisen. Siihen iski silmänsä Duncanin tarinan tuntenut nuori mies 13.12.1969. Kahden ihmisen elämän polut yhdistyivät 52 vuodeksi.

Puoliso Matti haaveili urapolusta, joka veisi Helsinkiin, mutta etääntyminen Airiston aalloista oli Hanna-Leenalle vaikeaa. Tästä olisi voinut tulla ongelma kahden voimakastahtoisen astrologisen härän välille, mutta Merenti-Välimäelle tärkeät asiat – tekniikka ja aikuisoppilaat – ratkaisivat kummankin urakehityksen suotuisalla tavalla.

Ensin Merenti-Välimäki sai matematiikan opettajan viran Porin teknillisestä oppilaitoksesta ja neljä vuotta myöhemmin Helsingin teknillisestä oppilaitoksesta.

Sieltä hänen uransa jatkui Espoon-Vantaan teknilliseen oppilaitokseen ja edelleen Metropolia Ammattikorkeakouluun matematiikan yliopettajaksi. Uransa huippuna Merenti-Välimäki piti valintaansa Ylioppilastutkintolautakunnan matematiikan sensoriksi, jossa tehtävässä hän toimi 2010–2017.

Vuonna 1996 Vaisala Oy kutsui matemaatikon vuodeksi palvelukseensa. Siellä Merenti-Välimäki aloitti väitöskirjatyönsä, joka valmistui 2002. Väitöskirjassa tutkittiin sitä, ovatko Vaisalan laitteet ihmissilmää parempia sanomaan, sataako vettä, räntää vai lunta.

Merenti-Välimäki oli vaativa, mutta pidetty opettaja. Oppilaan epäillessä uravalintaansa hän kehotti pohtimaan, miten alkeellista elämä olisi ilman insinöörien luomia laitteita. Monta kertaa entinen oppilas pysäytti hänet kadulla kiittääkseen saamastaan opetuksesta.

Taiteellista luovuuttaan Hanna-Leena käytti projekteissaan, jotka tekivät hänestä rakentamisenkin taitajan.

Suurin projekteista oli Saaristomeren saarelle arkkitehti Guy Lönngrenin kanssa suunniteltu kesäasunto. Lasielementeistä rakennettu talo on kuin kumollaan oleva purjevene. Kotia koristavat omista lapsista tehdyt kipsiveistokset.

Hanna-Leena oli aidosti kiinnostunut toisista ihmisistä ja sai heidät tuntemaan itsensä arvokkaaksi. Hanna-Leena muistetaan määrätietoisena naisena, joka pääsi tavoitteisiinsa ja joka hienostuneesti puolusti naisten asiaa.

Tyylikäs pukeutuminen oli osa hänen karismaattisuuttaan. Hanna-Leena oli rakastava äiti ja isoäiti sekä kasvattaja kolmelle lapselleen ja seitsemälle lapsenlapselleen.

Hanna-Leenan loppu oli traaginen. Muistisairaus hiipi hiljaa repuksi selkään. Pandemiasta alkoi ennustettu nopea alamäki, jota luonto vielä syövällä vauhditti.

Lääkäripuolison ainoaksi tehtäväksi jäi laadukkaan saattohoidon järjestäminen omaan kotiin.

Matti Välimäki

Paula Steiner

Erja Halmesmäki

Kirjoittajat ovat Hanna-Leena Merenti-Välimäen puoliso, pitkäaikainen ystävä ja sisar.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset