Harri Huovinen 1948–2022

Lakimies, yrittäjä, pankinjohtaja

Harri Huovinen

9.6. 2:00

Pankinjohtaja, yrittäjä ja lakimies Harri Huovinen kuoli 3. huhtikuuta 2022 Espoossa sydänsairauden väsyttämänä. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Varkaudessa 21. joulukuuta 1948.

Monipuolinen tekeminen ja pelkäämätön suhtautuminen uuteen väritti Huovisen koko elämää.

Opinnot toivat nuoren savolaispojan Helsinkiin. Opiskeluelämä sujui mainiosti ja maistui uutteralle opiskelijalle. Huovinen valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 1972 ja innostui jatkamaan opintoja oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Juristin opinnot keskeytyivät pitkäksi aikaa kolmilapsisen perheen ja työn myötä. Häitä vaimo Marjutin kanssa juhlittiin 1970. Perheeseen syntyi kolme lasta, 1972 tytär Taiju, 1974 ja 1978 pojat Pasi ja Tero.

Työura urkeni Suomen yhdyspankin SYP:n leivissä. Polku kulki Kangasniemen konttorin kautta Kilon konttorin pankinjohtajaksi. Huovinen oli tärkeässä roolissa kehittämässä uuden ajan pankkipalveluita kuten puhelinpankkia. Pankinjohtajana hän omistautui useiden yritysten kasvu-uran kehittämiseen tasoittaen tietä suomalaisen elinkeinoelämän menestykselle.

Useat Huovisen pankkiasiakkaista säilyivät ystävinä loppuelämän. Hänen kanssaan oli helppo ja mukava olla. Asialliset hommat hoidettiin, tämän jälkeen oli harrastusten kuten laskettelun, squashin, tenniksen sekä hauskanpidon vuoro.

Vuonna 1988 Huovinen ryhtyi rakennusyrittäjäksi. 1990-luvun vaihteen buumissa niin Lappiin Levitunturin ympärille kuin pääkaupunkiseudulle rakennettiin lukuisia kohteita. Kuten surullisen moni yrittäjä myös tämä rakennusliike jauhautui laman ja vahvan markan politiikan hampaisiin. Konkurssista toipuminen vei vuosia.

Onneksi ystävät Suomalaisella klubilta tukivat Huovista vaikeana aikana ja uusi nousu lähti kytemään. Ensin Huovinen hankki elintarvikekioskin Vaaralasta, ja sittemmin legendan asemaan nousseen Jaskan Grillin Töölöstä sekä mm. Kansan kioskin Sörkan kurvista.

Huovisen jo nuorena syntynyt haave juristin urasta toteutui parahiksi 50-vuotispäivien aikaan. Lakiasioiden hoitaminen jatkuikin viimeiseen elinviikkoon asti. Työt päättyivät saattohoitoon siirtymistä edeltäneen päivän aamulla.

Musiikki oli Harrin suuri rakkaus urheilun ja kalastuksen ohella. Hän kirjoitti ylioppilasaineensa Bachista ja lauloi pitkään YL:n kuorossa. Viulistin ura jäi haaveeksi, mutta musiikkiurahaaveen toteutti sittemmin hänen esikoisensa Taiju.

1980-luvulla Harri löysi uuden henkisen kodin Snappertunan saaristosta, Wäxärin saarelta. Kalavedet, saaristoluonto ja rakkaat mökkinaapurit rikastuttivat elämää suuresti. Samasta saaresta löytyi myös elämän suurin rakkaus, Minerva.

Urheilu oli myös tärkeässä roolissa. Suosikkiseura HIFK:n otteet tuottivat niin elämyksiä kuin myös pettymyksiä. Harri toimi myös juniorien jalkapallovalmentajana. Hauskat savolaismurjaisut upposivat ”pojan humuihin”, vahvistivat joukkuehenkeä ja jäivät elämään.

Tällaista positiivisuutta olisi mahtunut vielä paljon lisää tähän maailmaan.

Pasi Huovinen

Tero Huovinen

Taiju Kaartinen

Kirjoittajat ovat Harri Huovisen lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset