Lars Swanljung 1944–2022

Hammaslääkäri

Lars Swanljung

1.5. 2:00

Hammaslääkäri Lars Swanljung kuoli Helsingissä 6. huhtikuuta 2022 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Vaasassa 14. kesäkuuta 1944.

Swanljung kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan yhteiskoulusta 1963. Opiskelunsa hän aloitti Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 1964 ja valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1971. Vuonna 1970 hän solmi avioliiton Outi Saaren kanssa.

Lähes koko työuransa ajan Swanljung toimi yksityisenä hammaslääkärinä Helsingissä. Eläkkeelle hän siirtyi 2014.

Swanljungin elämää leimasivat intohimoiset harrastukset. Hän oli kiinnostunut Välimeren alueen kulttuureista ja siellä matkaillessaan perehtyi etukäteen kohteiden nähtävyyksiin huolellisesti.

Aivan erityisesti häntä kiinnosti Kreikka. Nykykreikkaa hän opiskeli jo varhain ja saavutti siinä hyvän taidon. Harrastus johti hänet Suomi-Kreikka yhdistyksen hallitukseen, jossa hän toimi aktiivisesti. Hänet lyötiin kreikkalaisen Feniksin ritarikunnan ritariksi 1997.

Elokuvaa ja musiikkia Swanljung harrasti laaja-alaisesti. Kuhmon kamarimusiikkifestivaali oli hänen kesänsä kohokohta. Hänen äänilevy- ja elokuvakokelmansa olivat mittavat.

Kulttuurisen elämäntyönsä Swanljung teki taiteen kerääjänä. Hän aloitti vuonna 1988 amerikkalaisesta poptaiteesta mutta siirtyi pian pohjoismaiseen taiteeseen. 1990-luvulla hänen kiinnostuksensa kohteena oli käsitteellinen, usein niukkaeleinen taide. Hänen kokoelmansa erityisen merkittävä islantilaisen taiteen osio kertyi tuona aikana.

Vähitellen kiinnostuksen kohteet laajenivat ekspressiiviseen maalaustaiteeseen, monimateriaaliseen veistotaiteeseen, valokuvaan ja mediataiteeseen. 2010-luvulla hän keskittyi nuorten taiteilijoiden teosten hankintaan.

Vuonna 2007 hän deponoi kokoelmansa Vaasaan Kuntsin modernin taiteen museolle ja lahjoitti sen sinne vuonna 2018. Swanljungin kokoelma on yksi merkittävimmistä yksityisistä pohjoismaisen taiteen kokoelmista. Nykyään siihen kuuluu yli 1400 teosta sekä laaja arkistoaineisto.

Kokoelmasta on järjestetty useita näyttelyitä niin Vaasassa kuin muuallakin Suomessa.

Swanljungille myönnettiin mm. Sanomalehti Pohjalaisen ”Vaasan Jaakkoo” -palkinto, Kiasman ystävien ”Vuoden nykytaiteen ystävä” -palkinto ja Vaasan kaupungin kulttuuripalkinto.

Lars oli hyvä seuramies ja räväkkä keskustelija. Kauniissa Ullanlinnan kodissaan hän oli erinomainen isäntä ystävien parissa.

Viime vuosina vauhti hieman hiipui ja hän viihtyi paljon itsekseen musiikkia kuunnellen taideteostensa ympäröimänä.

Larsin lähipiiriin kuului poika Walter perheineen.

Ilona Anhava

Pekka Keto

Kirjoittajat ovat Lars Swanljungin ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset