Seppo Nyman 1936–2022

Teknikko

Seppo Nyman

5.5. 2:00

Teknikko Seppo Nyman kuoli lyhyen sairauden seurauksena 18. maaliskuuta 2022 Helsingissä. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Lahdessa 6. marraskuuta 1936.

Nyman vietti ensimmäiset vuotensa Helsingin Kalliossa vanhempiensa ja kaksoisveljensä kanssa. Pommitukset kotikadulla saivat vanhemmat lähettämään ainoat poikansa sotalapsiksi Ruotsiin maaliskuussa 1942. Elämä rauhallisessa maalaismaisemassa lapsettoman pariskunnan kanssa oli alussa vaikeaa yhteisen kielen puuttuessa.

Ruotsissa vietetyt vuodet jättivät Nymaniin pysyvän jäljen, mikä näkyi paitsi uudessa äidinkielessä myös kiinnostuksessa luontoon, historiaan ja taiteeseen. Nyman palasi aina uudelleen sotalapsivuosiinsa ja muistoihinsa lapsuudesta.

Ruotsinkielisten koulujen jälkeen ensimmäiset työpaikat 1950-luvulla vahvistivat Nymanin halua suuntautua tekniselle alalle, vaikkakin hän oli kiinnostunut taiteesta ja harkitsi taideopintoja. Hän työskenteli aluksi Ekströmin koneliikkeessä 15 vuoden ajan ja kehittyi taitavaksi ammattilaiseksi asennus- ja huoltotehtävissä.

Viimeiset 20 vuotta ennen eläkeikää Nyman työskenteli muovikoneiden maahantuonti- ja tukkukaupan yrityksessä. Työmatkat veivät häntä välillä pitkiksikin ajoiksi pois kotoa. Suurimman vaikutuksen häneen teki useamman kuukauden työmatka Japaniin 1990-luvulla. Japanilainen yrityskulttuuri, hierarkia ja järjestelmällisyys kiehtoivat häntä, ja hän kertoi mielellään kokemastaan. Hänen toiveenaan olisi ollut vielä viimeisinä vuosina matkustaa Japaniin. Viimeistään korona-aika teki tuosta haaveesta mahdottoman.

Itseään Seppo piti ennen kaikkea taiteilijana. Hän ja hänen veljensä olivat perineet isältään piirtämisen taidon. Seppo piirsi, maalasi, veisti, rakensi ja käytti erilaisia materiaaleja teoksissaan, joita syntyi satoja aivan viime vuosiin saakka. Hän ammensi inspiraatiota teoksiinsa erityisesti meri- ja luontomaisemista mutta kuvasi myös Helsingin katunäkymiä.

Seppo kuului vuosia Suomen Taiteilijat ry:hyn ja osallistui aktiivisesti yhdistyksen toimintaan ja useihin taidenäyttelyihin.

Sepon sielunmaisema ja loputon inspiraation lähde oli itäisen Suomenlahden saaristo ja 1960-luvun lopulla hankittu kesäpaikka ulkosaaristosta. Aiempi matka Ahvenanmaalle oli saanut Sepon vakuuttuneeksi siitä, että pala merenrantaa ja silokallioita oli saatava omaksi taideretriitiksi. Seppo rakensi mökin ja sen ympäristön hartaudella ja intohimolla itsensä näköiseksi.

Tulevan vaimonsa Violan Seppo näki ensimmäistä kertaa Hesperian puistossa talvella 1957. Tapaaminen johti avioliittoon, joka kesti lähes 63 vuotta. Liitosta syntyi kaksi lasta.

Muutamia viikkoja ennen kuolemaansa taiteilija maalasi viimeisen taulunsa ja kertoi saaneensa kaiken valmiiksi.

Carita Horneman

Noora Vähäkari

Jutta Stenholm

Kirjoittajat ovat Seppo Nymanin tytär ja lapsenlapset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset