Aarne Kinnunen 1930–2022

Professori emeritus

Aarne Kinnunen

3.5. 2:00

Estetiikan professori emeritus Aarne Kinnunen kuoli Helsingissä 18. huhtikuuta 2022. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Lieksassa 4. helmikuuta 1930.

Kinnunen kirjoitti ylioppilaaksi Savonlinnan lyseosta vuonna 1949. Filosofian kandidaatiksi hän valmistui 1952, lisensiaatiksi 1960 ja filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta 1967.

Kinnusen pitkä yliopistoura alkoi yleisen kirjallisuustieteen ja estetiikan assistenttina vuonna 1963 ja jatkui apulaisprofessorina ja vt. professorina vuoteen 1986. Estetiikan henkilökohtaisen ylimääräisen professuurin Kinnunen sai 1986, ja hän hoiti tointa aina eläköitymiseensä asti vuoteen 1994.

Kinnusella oli keskeinen osa suomalaisen estetiikan uudessa nousussa 1960-luvun lopulta alkaen. Hänen teoksensa Esteettisestä elämyksestä (1969) toi ensimmäistä kertaa suomalaiseen tutkimukseen virikkeitä angloamerikkalaisesta estetiikasta. Kinnunen oli perustamassa Suomen estetiikan seuraa alkuvuodesta 1972 ja toimi pitkään seuran puheenjohtajana.

Vuonna 2000 ilmestyi laaja estetiikan peruskysymyksiä käsittelevä teos, jonka nimi on yksinkertaisesti Estetiikka. Kinnusen filosofista estetiikkaa käsittelevien tutkimuksen keskeinen piirre on rikas esimerkkien käyttö; kaunokirjallisuuden laaja tuntemus antoi vahvan pohjan myös estetiikan kysymysten tarkasteluun.

Kirjallisuuden ja draaman tutkijana Kinnusen kiinnostus kohdistui suomalaisen kirjallisuuden klassikoihin. Väitöskirja Aleksis Kiven näytelmien aatetaustasta sai jatkoa draaman ja teatterin tutkimuksilla Mitä näyttelijä tekee (1984) ja Draaman maailma (1985).

Prosaisteista Kinnusta askarruttivat erityisesti Kivi, Lehtonen, Haanpää, Hyry ja Haavikko. Tuli, aurinko ja Seitsemän veljestä (1973) sekä Seitsemän veljestä ja lukemisen juonet (2002) ovat modernin Kivi-tutkimuksen kulmakiviä. Teoksissa Paavo Haavikon draamasta, proosasta ja lyriikasta Kinnunen liikkui suvereenisti eri tutkimustraditioissa. Kaikkiaan Kinnunen julkaisi estetiikan, kirjallisuuden ja draaman alalta parikymmentä monografiaa, joista lukuisat valmistuivat eläkevuosina.

Monet Kinnusen oppilaat sijoittuivat akateemiseen maailmaan, samoin teatterin, taidehallinnon ja median tehtäviin. Vuosikymmenien yliopistollisesta opetustyöstä syntyi laaja ystäväpiiri. Kinnusen koti oli avoin oppilaille ja kollegoille sekä puolison Aino-Maijan Tikkasen kautta syntyneille ystävyyssuhteille.

Kinnunen muisti usein todeta, että hän oli maalaistalon poika. Kahta viimeistä kesää lukuun ottamatta hän vietti kesäkuukautensa Enonkosken mökillään, joka kävi tutuksi myös ystäville.

Aarnen lähipiiriin kuuluivat tyttäret Helka-Maria ja Saara, poika Petteri sekä lastenlapset Iida ja Eetu.

Arto Haapala

Jyrki Nummi

Kirjoittajat ovat Aarne Kinnusen oppilaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset