Timo Leväinen 1958–2021

Elintarviketieteiden maisteri

Timo Leväinen

7.5. 2:00

Elintarviketieteiden maisteri, tuotantojohtaja Timo Leväinen kuoli syöpään Järvenpäässä 31. joulukuuta 2021. Hän oli 63-vuotias, syntynyt Lappeenrannassa 26. marraskuuta 1958.

Kotiväki muistaa Timon kilttinä ja siistinä poikana, joka otti koulunkäynnin tosissaan. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Lappeenrannan poikalyseosta 1977, ja hänet ylennettiin myös kotikaupungissaan tykistöupseeriksi. Merkonomin paperit Leväinen sai Lappeenrannan kauppaoppilaitoksesta. Hän työskenteli tilitoimistossa, mutta huomasi pian, ettei halua tarkastaa tilejä loppuelämäänsä.

Leväinen aloitti Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa maitotaloustieteen opinnot kurssinsa seniorina ja ainoana perheenisänä. Kirjanpitäjän huolellisuus oli hänelle leimallista. Ainejärjestön taloudenhoitajana hän sai edeltäjältään kenkälaatikollisen laskuja, mutta täsmällisellä otteella kirjanpito saatiin nopeasti kuntoon.

Uusi työura alkoi Osuuskunta Tuottajain Maidossa 1989 jo ennen valmistumista. Pisimmän ajan Leväinen toimi Valion eri toimipaikoissa: Riihimäellä, Turengissa ja Vöyrillä. Niissä hän oli tehtaanjohtajana vastaten erilaisista tuotteista – jogurteista, jäätelöstä, lastenruoista ja juustoista.

Tuotantoa keskitettiin, ja Timo vastasi laajamittaisista uudelleenjärjestelyistä. Hänellä oli harvinainen ominaisuus hallita sekä yksityiskohtia että isoja kokonaisuuksia. Sille oli käyttöä 30-vuotisella työuralla eri elintarvikeyrityksissä.

Viimeiset työvuotensa Leväinen oli tuotantojohtajana kansainvälisen Refresco-konsernin tehtaassa Kuopiossa. Tuona aikana rakennettiin tuotannon mittauksen ja raportoinnin järjestelmät sekä uudistettiin linjastot. Hän toi uusia tuulia henkilöstön yhteistoimintaan, periaatteinaan oikeudenmukaisuus ja ihmisten tasa-arvoinen kohtelu.

Nuorempana Timo harrasti pitkänmatkan juoksua. Muistan lankomiehen myös sitkeänä sulkapallovastustajana. Parhaana urheilusuorituksenaan hän piti luokkatoveri Arto Bryggaren lyömistä pikajuoksussa koulun kisoissa.

Timo oli musiikin harrastaja ja levytti omakustanteen, jonka nimi oli kuvaavasti Ai mie vai? Lotta-tyttären isä tutustutti vinyylikauden musiikkiin ja käyttämään vinyylisoitinta. Samalla laitteella tytär opetteli isältä salaa myös scratchaamaan.

Kuopion-vuosien aikana perhe hankki Riistavedeltä rantaparatiisin ja remontoi sen itsensä näköiseksi. Otso-poika oli ylpeä isästään, kun mökille viikonlopuksi kutsutut kaverit halusivat ehdottomasti, että Timo jää mukaan mökkiolympialaisiin ja saunomaan.

Timon lähipiiriin kuuluivat puoliso, lapset ja neljä lastenlasta.

Risto Päivinen

Kirjoittaja on Timo Leväisen lanko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset