Ilkka Aho 1936–2022

Erikoislääkäri, filosofian maisteri

Ilkka Aho

6.5. 2:00

Erikoislääkäri, filosofian maisteri Ilkka Aho kuoli Jorvin sairaalassa 4. huhtikuuta 2022 lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Ylitorniolla 25. lokakuuta 1936.

Yrittäjäperheen teräväpäinen poika lähetettiin oppikouluun Rovaniemelle, jossa hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1955. Pian tämän jälkeen Aho sai opiskelupaikan Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. Lääketieteen lisensiaatiksi hän valmistui 1964.

Jo opiskeluaikanaan Aho osoitti kansainvälistä suuntautumista työskentelemällä yhden kesän Palermossa Sisiliassa, joka oli tuolloin Italian rutiköyhää takamaata.

Valmistumisen jälkeen Aho värvättiin töihin aluesairaalaan Riihimäelle. Parin Riihimäen vuoden jälkeen perhe muutti Helsinkiin, jossa Aho alkoi erikoistua naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi Kätilöopiston sairaalassa.Työt jatkuivat 1970-luvulla Naistenklinikalla, ja vuonna 1972 hän sai erikoislääkärin oikeudet.

Toisella pojalla kasvanut perhe asui ensin Lauttasaaressa, mutta muutti vuonna 1972 Otsolahden rantamaisemiin Tapiolaan.

Vuonna 1976 Aho sai osastonlääkärin viran vasta toimintansa aloittaneessa Jorvin sairaalassa. Vuonna 1974 hän avasi yksityispraktiikan Helsingin Bulevardilla. Moni diplomaattiperheen pienokainen näki päivänvalon Ilkka Ahon taitavien käsien avustamana.

Myös sairaalatyössä Aho oli tunnettu rivakoista otteistaan. Monet toimenpiteet hän teki itse ennen kuin avustava henkilökunta ehti vetää steriilit hanskat käteensä.

Vaihtelunhaluinen Ilkka halusi kokeilla lääkärin taitojaan myös karuissa kenttäoloissa. Hän työskenteli kahteen otteeseen Punaisen Ristin katastrofityössä, ensin Bangladeshissä ja myöhemmin Vietnamin venepakolaisten parissa Malesiassa.

Sairaalatyön Jorvissa Ilkka lopetti vuonna 1999, mutta yksityispraktiikkaa hän jatkoi vuoteen 2011. Laakereilleen hän ei kuitenkaan halunnut jäädä vaan kirjoittautui Helsingin yliopistoon, josta hän valmistui kreikan kielen maisteriksi vuonna 2017.

Ilkka ei ollut mikään urheilumies, mutta kuntoaan hän ylläpiti pitkillä kävelylenkeillä Otsolahden maisemissa. Erityinen kiinnostus hänellä oli musiikkiin.

Hän rakasti ruotsalaistenori Jussi Björlingiä, jonka levyjä hän saattoi kuunnella myöhään yöhön asti. Tapiola Sinfoniettan konserteissa hän kävi uskollisesti lähes elämänsä loppuun asti.

Jukka Palmén

Kirjoittaja on Ilkka Ahon puolison sisarenpoika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset