Urpo Alanko 1944–2022

Lääkintöneuvos

Urpo Alanko

11.5. 2:00

Lääkintöneuvos Urpo Alanko kuoli 13. huhtikuuta 2022 rauhallisesti kotonaan Järvenpäässä. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Turussa 14. kesäkuuta 1944.

Alanko kävi keskikoulun Turun Reaalilyseossa. Virkkalan, Lohjan sekä vaihto-oppilasvuoden jälkeen hän tuli Helsingin Kulosaareen viimeiselle lukioluokalle. Samalta luokalta löytyi tyttö, josta tuli aviovaimo eliniäksi.

Helsingin yliopiston kouluttama lääkäri teki varsinaisen elämäntyönsä Vantaan kaupungin 30-vuotisessa palveluksessa.

Alanko tuli ensin terveyskeskuslääkäriksi vuonna 1973, mutta ylennettiin jo kahden vuoden päästä johtavaksi lääkäriksi. Parikymmentä vuotta myöhemmin hänet nimitettiin vastaamaan Vantaan yhdistetystä sosiaali- ja terveystoimesta, viimeksi apulaiskaupunginjohtajana.

Uran alkuaikoja määrittivät uusi kansanterveyslaki sekä tuoreen, hurjasti kasvavan kaupungin palvelutarpeet. Henkilöstöä oli vähän, tiloja ja välineitä ei ollut. Alanko jopa toi töihin omia instrumenttejaan. Henkilöstön ja muiden voimavarojen saantia säädeltiin valtiollisesti. Tavoitteita oli, mutta tekijöitä puuttui. Paikallispoliitikot odottivat tuloksia.

Kaikesta selvittiin. Alusta alkaen oli selvää, että Alanko oli hyvä esimies. Hän arvosti muidenkin osaamista, keskusteli, kyseli ja kuunteli. Hän oli ystävällinen, huumorintajuinen, ulospäin suuntautunut ihminen, joka kohteli muita tasa-arvoisina ja tärkeinä työtovereina.

Alangolla oli auktoriteettia, jota ei tarvinnut alleviivata. Hän kykeni virittymään kulloisenkin keskustelukumppaninsa aallonpituudelle ja oivalsi asian ytimen jo muutamasta sanasta.

Merkittävä projekti muiden kehitysprojektien joukossa oli Alangon jo 1970-luvulla käynnistämän tietokonepohjaisen potilastietojärjestelmän luominen. Niin sanottu Finnstar-ohjelmisto tuli Vantaalla käyttöön ensimmäisten kuntien joukossa.

Virkavuosien väliin mahtui myös kolmen vuoden pesti Peijaksen sairaalan suunnitteluprojektin johdossa. Monumentista tuli luojansa oloinen: pröystäilemätön, toimiva ja tiivis.

Alangon sosiaalista lahjakkuutta ja stressin sietoa tarvittiin myös muun muassa 1990-luvun lamassa sekä vaikkapa Vantaan sosiaali- ja terveysvirastojen yhdistämisessä jättiorganisaatioksi.

Alanko nautti laajalti arvostusta myös oman ruudun ulkopuolella. Hän oli tiiviisti mukana perustamassa HUS-kuntayhtymää 2000-luvun alussa.

Monista luottamustoimista ja työryhmistä mainittakoon Rinnekotisäätiön hallituksen puheenjohtajuus sekä suurten kaupunkien sosiaali- ja terveysjohtajien välinen yhteistyö ja vertaistuki.

Virkistystä Urpo sai vaikkapa jazzista tai golfista, jossa lajissa hän kehittyi maajoukkuetason pelaajaksi. Kamera kulki taskussa jo ennen kuin niitä oli kännyköissä.

Eläkepäivät alkoivat apulaiskaupunginjohtajalle varhennetusti 60-vuotiaana. Vaikka vuosia ehkä jokunen puuttui, olivat työtunnit tulleet täyteen aikoja sitten.

Kaarina Alanko

Hilkka Pokki

Risto Ihalainen

Kirjoittajat ovat Urpo Alangon vaimo sekä entisiä alaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset