Jouko Järvi 1935–2022

Diplomi-insinööri

Jouko Järvi

9.5. 2:00

Diplomi-insinööri Jouko Järvi kuoli kotonaan Espoossa 12. maaliskuuta 2022 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Oulussa 17. marraskuuta 1935.

Järvi kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulusta 1954. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi 1961 ja suoritti 1967 MSc-tutkinnon Yhdysvalloissa Yhdysvalloissa Michiganin yliopistossa kolmessa lukukaudessa loistavin arvosanoin.

Työuransa Järvi aloitti 1962 ilmavoimien esikunnassa, jossa hänet ylennettiin 1970 insinöörimajuriksi. Vuosina 1971–1990 hän työskenteli Kemira Oy:ssä pääasiantuntijana ja siirtyi sitten Inspectaan pääarvioijaksi.

Eläkkeellä vuonna 2001 perustamassaan yrityksessä hän mm. kirjoitti Safety Automation -ohjekirjan.

Puolustusvoimat päätyi kalustouusinnoissaan 1960-luvulla MiG-21F-yliäänihävittäjien hankintaan.

Hankinnan yhteydessä lentäjät ja huollon asiantuntijat lähetettiin Kirgisian neuvostotasavaltaan, ja 28-vuotias Järvi toimi mittarivarusteryhmän johtajana. Kirgisiassa palvelleet perustivat Kirgiisikillan. Sen vuosittaiset tapaamiset pitivät yllä aroilla syntynyttä ystävyyttä.

Joukon jo koulupoikana lennokeista alkanut ilmailuharrastus johti mm. maineikkaan lennokkikerho Kiurun perustamiseen Seppo Niemelän ja koulutoverien kanssa. Harrastus jatkui Polyteknikkojen ilmailukerhossa (PIK) purjelentona.

Purjelennon Jouko kertoi mieluisimmaksi harrastukseen. Hän myös tutustui eri maiden ilmailumuseoihin, kävi lentonäytöksissä ja keräsi ilmailukirjallisuutta. Hiihto, laskettelu, reserviläisammunta ja patikointi olivat myös osa elämää, ja hän vieraili mm. Kazakstanin vuorilla ja Coloradon kanjonin pohjalla.

Tilaisuuden tullen Jouko kävi oopperassa ja baletissa useimmiten Airi-ystävänsä kanssa. Airin yllättävä kuolema 31 yhteisen vuoden jälkeen oli suuri suru. Elämä soi Joukolle vielä yli 10 vuoden ystävyyden Sinikan kanssa. Hänen kanssaan matkat jatkuivat.

Esi-isien Etelä-Pohjanmaa oli Joukolle rakas. Vielä sairastuttuaan hän muisteli varhaislapsuuttaan Isossakyrössä. Yksikään Kauhavan lentonäytös tai Ylihärmän Järven sukuseuran tapaaminen ei jäänyt käymättä.

Joukon sairastuttua sisarukset tulivat entistä kiinteämmin hänen elämäänsä. Aina hän muisti perheen merkkipäivät ja osallistui yhteisiin juhliin ja tapahtumiin.

USA:ssa asuvan Taru-sisaren ja lankonsa luona hän vieraili useasti ja kuulemma unohtui päiväkausiksi Washingtonin museoihin.

Joukon ehtymätön tiedonhalu säilyi etenevästä sairaudesta ja heikentyneestä näöstä huolimatta. Iltapäivälehdet ostettuaan hän tutki tarkkaan, mitkä tiede- ja historialehdet hän kelpuutti luettavakseen. Joskus hän hurahti taksilla kirjakauppaan ostamaan muistiin merkitsemänsä kirjat.

Näihin hän sitten syventyi tuntikausiksi lempituolissaan, terassin ovi raollaan Soukan lumiseen metsään.

Seppo Niemelä

Matti Kaitera

Riitta Järvi

Kirjoittajat ovat Jouko Järven koulu- ja opiskelutovereita sekä sisar.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset