Pirkko Heino 1950–2022

Toiminnanjohtaja

Pirkko Heino

8.5. 2:00

Toiminnanjohtaja Pirkko Heino (o.s. Aro) kuoli äkillisen mutta vaikean sairauden murtamana Turussa 22. maaliskuuta 2022. Hän oli syntynyt Paimiossa 30. lokakuuta 1950.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Heino vietti kolmen sukupolven maalaistalossa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Paimion yhteiskoulusta vuonna 1969 ja valmistui merkonomiksi seuraavana vuonna.

Avioiduttuaan Heino muutti miehensä kanssa Espooseen. Hän työskenteli kolme vuotta Teknillisen korkeakoulun kirjastossa ylikirjastonhoitajan sihteerinä. Vuonna 1973 syntyi poika Kim. Perhe muutti Turkuun seuraavana vuonna.

Lähes viisi vuosikymmentä kestäneen järjestöuransa Heino aloitti Turun Seudun Keuhkovammayhdistyksessä vuonna 1974 ensin toimistonhoitajana ja sitten toiminnanjohtajana.

Vuonna 1980 hän oli perustamassa Turun Seudun Vammaisjärjestöjen Neuvottelukuntaa, josta on kehittynyt nykyinen Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry. Vuodesta 1995 lähtien Heino toimi ensin neuvottelukunnan ja sittemmin yhdistyksen kunniapuheenjohtajana. Hän suunnitteli ja hankki alkurahoituksen yhdistyksen kohtaamispaikalle Happy Houselle, joka toimii edelleen Turussa Ursininkadulla.

Vuonna 1981 Heino valittiin Turun juuri perustettuun vammaisneuvostoon, jossa hän toimi kuolemaansa asti, siis yli 40 vuotta. Se on saavutus, jota ei varmaan tulla rikkomaan.

Vuonna 1997 Heino aloitti toiminnanjohtajana Palveluyhdistys Kasevassa. Hänen kaudellaan yhdistys rakensi Kaarinaan asuntola Pirtan laajennuksen ja Asuntoryhmä Sukkulan, sekä toteutti viisi kehittämisprojektia ja vakiinnutti Kohtaamispaikka Kiesin toiminnan. Heino jäi eläkkeelle vuonna 2017.

1990-luvun puolivälistä lähtien Heino toimi Turun Seudun Selkäyhdistyksen puheenjohtajana ja oli yhdeksän vuotta myös Selkäliiton puheenjohtajana. Hän suunnitteli ja hankki rahoituksen Humalistonkadulla toimivalle Turun TULE -tietokeskukselle.

Eläkkeelle jäätyään Pirkko kirjoitti historiikit Palveluyhdistys Kasevalle ja VAPI ry:lle sekä yhdessä Rita Salvianderin kanssa Turun vammaisneuvostolle.

Pirkon lähipiiriin kuuluivat poika perheineen ja veljet perheineen.

Kim Heino

Pekka Aro

Heikki Aro

Kirjoittajat ovat Pirkko Heinon poika ja veljet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset