Ulla Salunen 1929–2022

Lehtori

Ulla Salunen

6.5. 2:00

Lehtori, talousopettaja Ulla Kaisa Salunen kuoli 6. huhtikuuta 2022 Ylöjärvellä. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Ylöjärvellä 8. syyskuuta 1929.

Salunen syntyi henkisesti virikkeellisen kaksilapsisen maanviljelijäperheen vanhimmaksi tyttäreksi. Koti oli vieraanvarainen ja avoinna apua tarvitseville. Talvisodan alusta 1950-luvun taitteeseen perheeseen kuului pommituksia paossa olevia helsinkiläisiä, Karjalan evakkoja, inkeriläislapsi ja sodalta turvaa etsinyt juutalaisperhe.

Tyttökouluvuosiksi Ulla ja pikkusisko Leena muuttivat Tampereelle. Kouluajan koti löytyi lastentarhanopettaja Alli Palmrothin ja hänen ystävänsä Elli Könösen luota.

Palmroth toimi Tampereen Valkonauhan ja Suomen Valkonauhaliiton puheenjohtajana. Alli-täti, kuten häntä kutsuttiin, piti hyvää huolta koulutytöistä, joita kodissa asui enimmillään seitsemän.

Valkonauhalla oli laajaa kerho- ja leiritoimintaa. Ulla Salunen oli mukana kerholaisena ja iän karttuessa leirinjohtajana ja emäntänä. Perhetyö ja kotikäynnit tyttöjen perheissä kuuluivat Salusen tehtäviin, sillä leirien osallistujat valittiin pääasiassa sosiaalisin perustein.

Oppikoulun jälkeen Salunen kävi Tampereen talouskoulun, Ahlmanin emäntäkoulun ja Järvenpään kotitalousopettajaopiston, josta hän valmistui 1951.

Salunen hoiti 36 vuotta lehtorin virkaa Tampereen talouskoulussa. Virkansa ohella Salunen teki kymmenet vuodet vapaaehtoistyötä heikossa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi.

Hän oli Tampereen Suojakodin perustajajäsen ja toimi Suomen Valkonauhaliiton ja Tampereen Valkonauhan vapaaehtoistehtävissä vuodesta 1953 alkaen. Tukea tarvitsevia äitejä lapsineen ohjattiin hänen toimintansa piiriin Hämeenlinnan naisvankilasta, kaupungin ja seurakunnan toimesta sekä Valkonauhan työmuotojen kautta. Salusen aloitteesta Tampereen Valkonauhassa toimi 2000-luvun taitteessa lasten iltapäiväkerho eli Lasten Mummola, jossa tarjottiin alakoululaisille välipala ja autettiin koulutehtävissä.

Suomen Lähetysseuran lähetyssihteerikurssi antoi lisävalmiuksia, ja Salunen toimi Ylöjärvellä vapaaehtoisena lähetyssihteerinä sekä Unelmatuvan emäntänä. Tuvan toiminnalla kerättiin varoja lähetystyölle.

Ulla antoi voimansa ja taitonsa yhteisen hyvän edistämiseen järjestöjen ja seurakunnan vapaaehtoistyössä unohtamatta suvun nuoremman polven auttamista elämän ruuhkavuosina.

Ulla oli lannistumaton toimissaan. Hän otti asiat huolekseen ja ihmiset sydämelleen. Ullaan sopii luonnehdinta: ”Toiminta ei synny ajatuksesta, vaan valmiudesta vastuuseen.” Se takasi onnistumisen hetkiä sielläkin, missä moni olisi jo luovuttanut.

Irja Eskelinen

Kirjoittaja on Suomen Valkonauhaliiton pääsihteeri ja Ulla Salusen pitkäaikainen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset