Raimo Kuismanen 1930–2022

Ylikonemestari

Raimo Kuismanen

12.5. 2:00

Ylikonemestari Raimo Olavi Kuismanen kuoli Lohjalla sairauden murtamana 18. maaliskuuta 2022. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Terijoella 9. kesäkuuta 1930.

Kuismanen tunnettiin avuliaana ja tunnollisena henkilönä, joka rauhallisesti keksi keinot tiukoissakin paikoissa. Meri, perhe ja lapset olivat hänelle erityinen ilonaihe.

Jo lapsena Kuismanen osoittautui rauhalliseksi, asiansa hän hoiti tarmokkaasti. Lapsuus sattui taloudellisesti huonoon saumaan, ja hän joutui viisivuotiaasta alkaen tekemään töitä, aluksi kitkemään hehtaarin kasvimaalla.

Koulunkäynti alkoi Terijoen Keskikylän kansakoululla. Talvisodan aattona Kuismanen muiden mukana lähti evakkotaipaleelle, Mäntyharjulle ja sieltä Laukkoskelle.

Jatkosodan vuodet Kuismanen asusti talvet Raumalla Maire-siskon perheen luona. Hän kävi oppikoulua ja osallistui Sotilaspojissa ryhmänjohtajien koulutukseen. Ohessa hän auttoi naapureita ruokapalkalla, suoritti pikku hommia ja teki paperikukkia myytäväksi.

Loma-ajat Kuismanen vietti äitinsä luona Laukkoskella auttaen kahvilan pidossa. Paras tienesti olivat joesta pyydystetyt Hotelli Kämpiin myydyt ravut, jotka kuljetettiin laatikoissa linja-auton kattotelineellä itsekin katolla saalista vartioiden.

Kuismasen ensimmäiset työpaikat löytyivät sotakorvausteollisuudesta. Vuonna 1950 alkanut asevelvollisuus sujui Lentosotakoulun mekaanikkona.

Varusmiespalveluksen jälkeen Kuismanen palasi Raumalle. Kerran satamaan seilasi Etelä-Amerikan linjan laiva, johon hän pääsi koneoppilaaksi. Muutaman reissun jälkeen opinnot jatkuivat Teknillisessä opistossa Helsingissä.

Vappupäivänä 1952 Järvenpäässä latotansseihin osallistui myös tuttua murretta eloisasti haasteleva Mirkku-neiti (o.s. Pessi) Kaukolasta.

Pian Mirkku ja Raimo avioituivat ja asettuivat asumaan Järvenpäähän. Valmistumisen jälkeen löytyi Raimolle työpaikka Pohjanmeren linjalta. Tätä seurasi työpaikka tankkilaivalla ja joskus jännittäviäkin matkoja Mustallemerelle aina vuoteen 1962 saakka.

Maihin palattuaan Kuismanen työskenteli valvojana Turussa Crichton-Vulcanin telakalla ja Kokkolassa uuden paperitehtaan voimalan sisäänajon vetäjänä. Vuonna1964 hän aloitti Kirkniemessä Metsäliiton uuden paperitehtaan työmaalla. Eläkkeelle Raimo jäi 1987 laitoksen ylikonemestarin tehtävistä.

Eläkkeellä aikaa riitti paremmin lasten kanssa touhuamiseen, Mirkun kanssa Porsön saarimökillä ja kotitalolla puuhasteluun sekä meriluonnosta nauttimiseen. Omille ja suvun lapsille Raimo keksi aina jotain mukavaa kerrottavaa tai tekemistä.

Karjalaispoika oli lapsena joutunut liian raskaisiin paikkoihin, karaistui eikä menneitä muistellut katkeruudella. Kokemuksiaan ja hiljaista viisauttaan hän jakoi rauhallisesti loppuun saakka.

Kimmo Kuismanen

Kirjoittaja on Raimo Kuismasen veljenpoika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset