Risto Kiuru 1936–2022

Erikoislääkäri

Risto Kiuru

14.5. 2:00

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Risto Juhani Kiuru kuoli kotonaan Helsingissä 20. maaliskuuta 2022. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Säkkijärvellä 15. maaliskuuta 1936.

Kiurun varhaisimmat lapsuusmuistot juontuivat Laatokan rannalta Lumivaaran pappilasta ennen talvisotaa ja evakkoajalta Kemistä. Kansakoulun hän kävi Valkealan Jokelassa, tuli ylioppilaaksi Kallion yhteiskoulusta, valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta ja pätevöityi erikoislääkäriksi Helsingin korvaklinikalta professori Urpo Siiralan opissa.

Kiuru työskenteli yksityislääkärinä eri lääkärikeskuksissa. Sanoma Oy:n työpaikkalääkärinä hän toimi yli kolme vuosikymmentä.

Kiurulla oli tarkka kliininen silmä. Hän oli kollegoiden, työyhteisöjen ja potilaiden arvostama empaattinen lääkäri, joka kohtasi potilaan ihmisenä, ei pelkkänä tautitapauksena. Lapsipotilaat olivat erityisen lähellä Kiurun sydäntä. Hän kohteli heitä kunnioittavasti, ja he luottivat häneen.

Vaimo Eija oli kurssitoveri. Paavo-isä vihki heidät ensimmäisenä tehtävänään Kulosaaren kirkkoherrana 1962. Kulosaaresta tuli parin kotipaikka, jossa kolme lasta syntyivät. Alkuun he asuivat vuokralla vanhoissa villoissa, kunnes ostivat Karjalasta siirretyn huvilan, jossa myös viisi lastenlasta viihtyivät.

Syksyisin tuttavapiiriä kestittiin omenapuiden alla iloisissa puutarhajuhlissa, joissa isännän hauska parvekepuhe oli odotettu kohokohta. Pihalle rajattiin sittemmin pieni Natura 2000 -alue, johon lapsenlapsetkaan eivät saaneet astua.

Perheen ja kodin lisäksi purjehdus oli keskeinen osa Riston elämää. Kesä- ja muutkin lomat vietettiin vesillä. Risto oli Brändö Seglaren arvostettu jäsen 1960-luvun lopulta lähtien. Seura myönsi hänelle matkapurjehduksen mestariluokan kunniamerkin.

Syytä olikin, sillä S/Y Alouetten kapteenin retket ulottuivat Euroopan kanaalien läpi Välimerelle viideksi vuodeksi sen jälkeen, kun Saaristomeri, Jurmo, Utö ja Ruotsin saaristo Öölannin ja Gotlannin kierroksineen oli koluttu. Saimaalle veneiltiin kuudesti kanavan läpi. Viipuri tai Tallinna olivat aina vaihtoehtoina. Vuokraveneillä oltiin Välimerellä ja Karibialla.

Perheen lisäksi ystävät saivat nauttia seikkailuista Riston gasteina, joskus pelätäkin. Uusia tuttavuuksia syntyi vaivatta yksinpurjehdusosuuksilla, kuten Rolling Stonesin muusikot Rhonen rannalla Avignonissa.

Talven traditioihin kuuluivat Lapin erämaahiihdot veljen ja kavereiden kanssa sekä käynnit Kiilopäällä korvalääkäreiden Korvamajalla perheen kolmen sukupolven seurassa.

Risto viihtyi hyvin yksinään, ja oli silti laajasti ihmisistä ja yhteiskunnan asioista kiinnostunut. Hän toimi vuosia muun muassa Paasikivi-seurassa, Suomalaisella Klubilla ja Travellers’ Club of Finlandissa.

Risto säteili älyä, lämpöä ja huumoria, joita riitti nopeasti edenneen sairauden viimeisiin päiviin asti.

Hannu Kiuru

Katja Kiuru

Lars Göran Johnsson

Kirjoittajat ovat Risto Kiurun veli, tytär ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset