Olli Tappola 1944–2022

Merikapteeni

Olli Tappola

13.5. 2:00

Merikapteeni Olli Tappola kuoli Kauniaisissa 21. maaliskuuta 2022. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Nummella 5. kesäkuuta 1944.

Jo nuorena meri oli tärkeä osa Tappolan elämää, ensin meripartiossa, sitten varusmiespalveluksessa Merivoimissa.

Sotilasarvoltaan hän oli reservin komentajakapteeni, jolla oli takanaan yli sata kertausharjoitusvuorokautta.

Meri vei miehen lopullisesti mennessään, kun meripartioveljet hankkivat vanhan sipoolaisen kaljaasi Astridin vuonna 1969. Yliopiston matematiikan opinnot ja myöhemmin ATK-työt Nesteellä saivat väistyä.

1980-luvun alussa Tappola siirtyi töihin Merimuseoon. Hän oli myös vapaaehtoista meriarkeologista sukellustyötä tekevän Teredo Navalis ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja.

Kaljaasi Astridin ylläpito ja toiminnan laajeneminen johtivat Astrid Charter Oy:n perustamiseen 1984. Sen toimitusjohtajana ja Astridin päällikkönä Tappola toimi eläkkeelle saakka.

Työn ohella hän opiskeli ja valmistui merikapteeniksi. Muutamana talvena hän palveli perämiehenä Etelä-Suomen Laiva Oy:n aluksilla.

1970-luvulla tehokkaammat kuljetusmuodot syrjäyttivät perinteiset puurakenteiset hiekkajaalat. Samaan aikaan niiden rakentamisen ja ylläpidon osaaminen olivat katoamassa Suomesta. Tappola haki tätä tietotaitoa ulkomailta.

Työllään hän rakensi perustaa nykyisen Suomenlinnan telakan toiminnalle, johon kuuluu perinnealusten korjaaminen ja rakentaminen vanhoilla menetelmillä. Telakan ansiosta moni perinnealus onnistuttiin säilyttämään, mikä edisti myös Helsingin Pohjoisrannan Halkolaiturin kunnostamista perinnepurjelaivojen satamaksi.

Talvisin Tappola hankki laivatukkipuita ympäri Suomea myös muiden telakalla korjattavien alusten tarpeisiin. Hän sahasi puutavaran ja siirsi taakkoja telakkanosturilla, teki takilatöitä ja ompeli purjeita, huolsi ja korjasi koneita. Näitä taitoja hän siirsi seuraavalle omistajasukupolvelle.

Laaja joukko nuoria sai ensi kosketuksen merenkulkuun Ollin ohjauksessa, kun Astridilla järjestettiin lukuisia nuoriso-, rippi- ja leirikoulupurjehduksia. Huipennuksina olivat osallistumiset suurten purjelaivojen Tall Ships Races -kilpailuihin.

Suomenlinna oli Ollin koti yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Viaporin telakkasaunan löylyistä hän nautti ystävineen aina kun mahdollista.

Pitkäaikaisen elämänkumppaninsa Ainon kanssa Olli jakoi kiinnostuksen mereen ja musiikkiin. Kolmen lapsensa kanssa Olli ahkeroi Vuohijärven kesäpaikkaa. Sen saunan itse kaadetut ja sahatut hirret olivat hänelle ylpeydenaihe. Neljän lapsenlapsen vaari oli pistämätön tarinaniskijä ja hassuttelija.

Astridin ympärille syntynyt laaja ystäväpiiri näki Ollissa miehen, jonka haaveet eivät jääneet puolitiehen.

Lempilaulu Meripoikkatte veis kiteytti merielämän työntäyteisyyden mutta myös tarkoituksen: ”Paras sendä o ollaksem laevas, ko mes seilaile valdmerem bääl.”

Markku Melkko

Erkki Wirta

Kirjoittajat ovat Olli Tappolan laivatovereita ja pitkäaikaisia ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset