Tapani Salmi 1953–2022

Dosentti, erikoislääkäri

Tapani Salmi

15.5. 2:00

Dosentti, kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri Tapani Salmi kuoli 17. huhtikuuta 2022 Helsingissä vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Kiuruvedellä 21. elokuuta 1953.

Salmi syntyi esikoisena kiuruveteläiseen opettaja- ja rakennusmestariperheeseen. Koulunsa hän kävi Helsingin perinteisessä poikalyseossa, Ressussa. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1972 hän aloitti lääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa, valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1978 ja kliinisen neurofysiologian erikoislääkäriksi 1986.

Työuransa hän teki Hyksin KNF-yksikössä, vuodesta 1997 alkaen osastonylilääkärinä. Jäätyään eläkkeelle 2016 hän jatkoi työntekoa vuonna 1989 perustamassaan KNF-Laboratoriot Oy:ssä elämänsä loppuun asti.

Tapani Salmi oli unihäiriöiden tutkimisen pioneeri Suomessa. Hänellä oli keskeinen panos unirekisteröintimenetelmien kehittämisessä ja uniapneapotilaiden diagnostiikan käynnistämisessä Hyksissä ja myös valtakunnallisesti 1980-luvulla. Väitöskirja (1985) käsitteli yksisäie-elektromyografiaa kliinisissä mittauksissa.

Dosentin arvon Salmi sai 1989, ja vuonna 2000 hänelle myönnettiin Suomen ensimmäinen unilääketieteen erityispätevyys.

Salmi oli kiinnostunut erilaisten teknisten laitteiden ja tietoteknisten sovellusten kehittämisestä, mikä ei rajoittunut pelkästään lääketieteeseen. Hänen tietoteknisiä taitojaan hyödynnettiin laajalti tutkimustyötä tekevien ystävien piirissä.

Kollegana, esimiehenä, kouluttajana ja työyhteisön jäsenenä Tapani oli arvostettu, helposti lähestyttävä, työstään innostunut ja kannustava, aina valmis tukemaan nuorempia kollegoja. Työssään neurofysiologina hänellä oli potilas aina keskiössä.

Tapanin elämän tärkeimmät asiat olivat perhe ja työnteko. Puolisoonsa Mimmiin hän tutustui 50 vuotta sitten yhteisissä penkinpainajaisissa, ja he ehtivät olla naimisissa 46 vuotta. Lapset Lauri, Aino ja Tuomas ja kolme lastenlasta olivat hänelle hyvin tärkeitä. Eläinrakkaaseen perheeseen kuului myös vaihteleva määrä länsigöötanmaanpystykorvia sekä akvaario.

Harrastuksista tärkein oli kalastus. Tapani oli intohimoinen perhokalastaja, ja vapojen rakentaminen ja perhojen sitominen olivat olennainen osa tätä rakasta harrastusta. Useita patentteja kertyi paitsi lääketieteen alalta myös bambuvapojen valmistamisesta. Hänen kehittämänsä kolmikulmaiset bambuvavat saavuttivat maailmanmainetta perhokalastajien piirissä.

Käsistään kätevänä miehenä Tapani remontoi perheelleen omakotitalon Vantaalla ja laajensi sitä asteittain perheen kasvaessa. Asikkalan Vääksyyn rakentui perheelle kesäasunto. Tapanille mieluinen harrastus oli myös Italian ruokakulttuuri ja matkailu koko perheen voimin.

Sosiaalisen ja valoisan luonteensa ansiosta Tapanilla oli paljon ystäviä. Optimismin ja positiivisen elämänasenteen hän säilytti vaikean sairautensa loppuvaiheeseen asti.

Antti Brander

Lauri Salmi

Jussi Toppila

Kirjoittajat ovat Tapani Salmen opiskelutoveri ja kollega, poika sekä kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset