Kasper Nurmi 1944–2022

Metsätalousneuvos

Kasper Nurmi

20.5. 2:00

Metsätalousneuvos Kasper Nurmi kuoli Forssassa 14. huhtikuuta 2022 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Mellilässä 13. maaliskuuta 1944.

Nurmi syntyi nelilapsisen maanviljelijäperheen iltatähdeksi. Kipinä metsäalaa kohtaan löytyi varhain. Voitettuaan 17-vuotiaana maakunnallisen metsätalouskilpailun Nurmi kertoi lehtihaastattelussa harrastaneensa metsänhoitoa jo 10-vuotiaasta lähtien.

Metsätiellä hän jatkoi valmistuen metsäteknikoksi Tammelan metsäopistosta 1966 ja metsätalousinsinööriksi Evolta 1988.

Nurmi toimi Mustialan yhteismetsän toiminnanjohtajana lähes 40 vuotta aina eläkeikäänsä saakka. Hänen aikanaan yhteismetsän toiminta laajeni rantatonttien vuokraukseen, josta saaduilla tuloilla laajennettiin yhteismetsän pinta-alaa merkittävästi. Yhteismetsässä vieraili Nurmen isännyydessä satoja retkikuntia, jotka pääsivät tutustumaan sekä hyvään metsänhoitoon että hänen unohtumattomaan tapaansa kertoa metsän tarinaa.

1980- ja 1990-luvuilla Nurmi osallistui asiantuntijana kolmessa eri toimikunnassa yhteismetsälainsäädännön uudistamiseksi ja toimi valtakunnan tasolla useissa metsä- ja riista-alan luottamuselimissä. Nurmi oli laajasti arvostettu asiantuntija, jolle verkostoituminen oli luontaista. Halu vaikuttaa metsä- ja riista-alaan loi hänelle laajan tuttavapiirin eteläisestä Suomesta aina Lappiin saakka.

Nurmi ylennettiin sotilasmestariksi 1995. Hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I-luokan mitali kultaristein 1998 ja lukuisia muita eri valtakunnallisten järjestöjen huomionosoituksia. Näistä ansioista Tasavallan Presidentti myönsi hänelle metsätalousneuvoksen arvonimen vuonna 2005.

Nurmi osallistui intohimoisesti myös muiden yhteismetsien toimintaan. Eläköidyttyään hän oli perustamassa Etelä-Suomen yhteismetsää, josta on kasvanut 3000 hehtaarin suuruinen sijoittajien yhteismetsä. Nurmi oli juuriaan myöten yhteismetsien mies. Hän toimi myös mentorina usean henkilön metsäuralla.

Tammelan metsäopistossa 1960-luvulla opiskellessaan hän tapasi tulevan vaimonsa Irman. Kasper ja Irma kulkivat yhteistä taivalta yli 56 vuotta. Lapset Juha ja Hanna syntyivät 1970-luvulla. Lastenlapsia on neljä.

Yhteismetsien ja metsästyksen ohella Kasper harrasti kalastusta, lukemista ja musiikkia. Nuorena miehenä Kasper kertoi lukeneensa Mellilän kirjaston kaikki kirjat, ja lukeminen säilyi hänen elämässään viimeisiin viikkoihin asti. Mandoliinin soitto sujui korvakuulolta. Hänen seurassaan raikuivat usein yhteislaulut.

Korppoon ja Tammelan Liesjärven mökeillä Kasper irtautui arjesta puuhastellen, saunoen, kalastaen ja aikaa viettäen perheen ja ystävien kanssa. Ystävänä hän oli luotettava, avulias ja vaikuttava.

Juha Nurmi

Veikko Knuutila

Kirjoittajat ovat Kasper Nurmen poika ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset