Raimo Väisänen 1933–2022

Yli-insinööri

Raimo Väisänen

18.5. 2:00

Yli-insinööri Raimo Väisänen kuoli 8. huhtikuuta 2022 Espoossa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Helsingissä 8. maaliskuuta 1933.

Väisänen oli koulutukseltaan diplomi-insinööri ja sai yli-insinöörin arvonimen vuonna 1987.

Hänen työuransa keskittyi erityisesti laadun ja tuottavuuden kehitykseen tekstiiliteollisuudessa. Väisänen työskenteli mm. SOK:ssa Rauman tehtaiden teknillisenä johtajana, teknillisenä johtajana Kudeneule Oy:ssä Hangossa sekä Textilnorion Oy:ssä Kankaanpäässä.

Vuonna 1982 Väisänen perusti yritysjohdon valmennukseen erikoistuneen konsultointitoimiston, Profitfactorin, ja auttoi eri alojen yrityksiä kehittämään ISO 9000 -standardin mukaista laatujärjestelmää ja kokonaisvaltaista laatuajattelua.

Väisänen tunnisti jo varhain laadun merkityksen tuottavuuden perustana ja teollisuuden menestystekijänä.Hän korosti laatukäsitteen laajentamista koko yrityksen toimintaan, jotta yrityksessä saadaan muodostumaan laatuhakuinen ilmapiiri.

Olennaista on, että jokainen ymmärtää asiakkaan tärkeyden ja oman merkittävän osuutensa yrityksen toiminnassa.

Väisäsen lapsuudenkoti oli Helsingin Puistolassa, isän rakentamassa puutalossa, jonka pihapiirissä oli kasvimaa ja lampaita, kanoja, kaneja ja possu. Laaja kaveripiiri seikkaili Puistolan metsissä, ja siltä ajalta ovat peräisin myös ”Puistolan poikien” seikkailujen tarinat, joita Väisänen kertoi lapsilleen.

Talvi- ja jatkosodan aika tuntui Puistolassakin, kun läheistä Malmin lentokenttää pommitettiin. Pommitusten aikana suojauduttiin perunakellariin.

Innokkaana urheilumiehenä Väisänen harrasti yleisurheilua, jalkapalloa ja hiihtoa. Hän perusti Puistolassa Alkutien urheilijat -seuran kaveriporukkansa kanssa, myöhemmin hän voitti esimerkiksi kolmiottelun Helsingin piirin mestaruuden Tapanilan Erää edustaessaan. Palkintokaapista löytyy yli sata erilaista urheilupalkintoa.

Aikuisiällä rakkaaksi harrastukseksi tuli keilaus.

Väisänen toimi useissa luottamustehtävissä. Hän oli esimerkiksi Suomen Tekstiiliteollisuusliiton teknisen komitean jäsen sekä Hangon teollisuusyhdistyksen perustajajäsen ja puheenjohtaja, reserviupseeriyhdistyksen puheenjohtaja Raumalla ja Kankaanpäässä sekä rotarytoiminnan aktiivinen jäsen ja Kankaanpään Rotaryklubin presidentti 1985–1986.

Hänelle myönnettiin Reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali vuonna 1985. Sotilasarvoltaan Väisänen oli yliluutnantti.

Vaikuttavaa työuraa vielä tärkeämpi Väisäselle oli perhe: Hilkka-vaimo ja kolme lasta sekä neljä lastenlasta. Suvun tapaamisissa hänen ystävälliset silmänsä tuikkivat ja suu vetäytyi leveään hymyyn.

Hän eli läheisesti mukana perheenjäsenten elämässä ja löysi aina aikaa paneutua keskusteluun, auttaa ja kannustaa. Suvun merkkipäivät ja kesälomat mökillä Uudenkaupungin Lyökissä olivat hänelle suurimpia ilon hetkiä.

Marjo Halonen

Kirjoittaja on Raimo Väisäsen tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset