Pertti Välimäki 1950–2022

Oikeusneuvos

Pertti Välimäki

30.5. 2:00

Oikeusneuvos Pertti Välimäki kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 10. toukokuuta 2022 lomamatkalla Brysselissä. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Tyrväällä 31. toukokuuta 1950.

Välimäki kirjoitti ylioppilaaksi Myllykosken yhteiskoulusta 1969, valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 1974 ja sai varatuomarin arvon 1976. OTL-tutkinnon Välimäki suoritti 1989 ja väitteli oikeustieteen tohtoriksi 1995.

Välimäen lakimiesura koostui kolmesta jaksosta: 14 vuotta asianajotoimiston osakkaana Riihimäellä, 10 vuotta tutkijana ja opettajana pääosin Helsingin yliopistossa ja 16 vuotta oikeusneuvoksena korkeimmassa oikeudessa. Eläkkeelle hän jäi vuoden 2016 lopussa.

Välimäki teki harvinaisen monipuolisen uran ja menestyi tehtävissään erinomaisesti. Päätoimien rinnalla hän hoiti erilaisia asiantuntijatehtäviä ja luottamustoimia muun muassa lainvalmistelussa ja oikeustieteellisissä järjestöissä. Näistä on erikseen mainittava kahdeksan vuoden kausi Urheilun oikeusturvalautakunnan puheenjohtajana. Välimäelle oli myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan komentajamerkki.

Tulimme tuntemaan Pertin, kun hän siirtyi yliopistolle 1989. Väitöskirjan teemaksi tuli osituksen sovittelu, ja sitä seurasi joukko teoksia ja artikkeleita erityisesti perhe- ja perintöoikeuden alalta. Siviilioikeuden dosentiksi hänet nimitettiin vuonna 2000. Kirjalliselle tuotannolle on ominaista käytännön laintulkinnan näkökulma, materiaalisten ja prosessuaalisten kysymysten tiivis yhteys sekä kielellinen selkeys. Erityisen selvästi tämä näkyy vuonna 2021 ilmestyneessä teoksessa Pesänjakaja.

Pertin tunteneet muistavat hänestä kaksi eri puolta: hän oli vahvasti työhönsä ja tavoitteisiinsa sitoutunut ammattilainen, mutta samalla huumorintajuinen ja sanavalmis seuramies. Pertti ei laskenut tuntejaan silloin, kun työt sitä edellyttivät. Mutta kun yliopistolla päättyi seminaari tai korkeimmassa oikeudessa istunto, alkoi rento jutunkerronta.

Pertti seurasi aktiivisesti kulttuuria, erityisesti klassista musiikkia, mutta osasi myös innostua uusista asioista ja kokemuksista. Lyhyissä selfie-videoissa selostettiin lapsenlapsille Vaarin kalansaaliita, ja ystäville poikamaisella innostuksella vaikkapa tuoreita lukukokemuksia ja karisiian pyyntimenetelmiä.

Liikunta ja luonnosta nauttiminen olivat keskeinen osa Pertin vapaa-aikaa. Nuoruuden kilpasuunnistajasta tuli aktiivinen harrastajasuunnistaja, jonka kesäkalenteri rakennettiin Jukolan ja Tiomilan ehdoilla. Vuosien mittaan juoksun ja suunnistuksen tilalle tuli talvisin hiihto ja kesällä golf, samoin Lapin vaellukset vaihtuivat samoiluun ja sienestykseen Jaalan mökkimaastoissa.

Pertti asui viimeiset vuotensa Lahdessa. Hänen lähipiirinsä kuuluivat puoliso ja poika perheineen. Me ystävät ja kollegat muistamme iloisen ja optimistisen ihmisen, joka jätti meidänkin mieliimme pysyvän muiston.

Juha Häyhä

Pekka Timonen

Kirjoittajat ovat Pertti Välimäen ystäviä ja työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset