Ahti Riihonen 1926–2022

Opettaja, ilmailija

Ahti Riihonen

4.6. 2:00

Opettaja, ilmailija Ahti Riihonen kuoli 17. huhtikuuta 2022 Kuhmossa. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Kuhmossa 1. toukokuuta 1926. Vain parin viikon kuluttua puolisonsa jälkeen kuoli Riihosen vaimo, opettaja Aune Riihonen.

Ahti Riihonen seurasi äitinsä Lainan jalanjälkiä kansakoulunopettajaksi. 1940-luvun puolivälissä hän innostui ilmailusta. Hän lensi purjelentolupakirjan Jämijärvellä vuonna 1947.

Kuhmoon hän tuli opettajaksi 1950-luvun alussa. Alusta alkaen hän opetti lennokkirakentamista puukäsityötunneilla ja alkoi järjestää Kuhmon nuorille lennokkitapahtumia. Linkoliidokki ja monta muuta innovaatiota syntyivät tuolloin. Hyvin pian Kuhmoon kertyikin suuri joukko ilmailusta innostunutta väkeä, mikä johti Kuhmon Ilmailukerhon perustamiseen vuonna 1959.

Kuhmon lentotoiminta alkoi purjelennolla Lammasjärven jäältä. Koulutusta järjestettiin myös Pudasjärvellä ja myöhemmin Rautavaaran lentokeskuksessa. Riihonen oli aktiivisesti mukana kentän operointiin tarkoitetun Rautavaara-säätiön perustamisessa.

Toimeliaan puheenjohtajan vetämänä Kuhmoon saatiin oma maalentokenttä jo vuonna 1962. Pitkiin matkoihin kyllästyneenä kerholaiset rakensivat omin käsin Suomen ensimmäisen täysin ilmailukerhon talkootyönä tehdyn lentokentän.

Puheenjohtajana Ahti huolehti lentokaluston ylläpidosta, uusien lentokoneiden hankinnasta, purjelentokoulutuksesta sekä moottorikoneilla hinauslentotoiminnasta ja palolennoista. Kerho piti kokouksensa Korpilinnassa ja keräsi valuuttaa tansseilla. Toiminta oli monipuolista.

Ahti oli hulivilimäinen, iloinen toiminnan vetäjä. Hän koulutti kymmeniä kuhmolaisia lentäjiksi. Vielä pari vuotta sitten hän kävi kentällä katsomassa Fly In -tapahtumaa, joka on jatkumo hänen työlleen Kuhmon ilmailun hyväksi.

Maahan jääden paljon olisi jäänyt kokematta. Hyviä termiikkejä Ahti siellä ylhäällä!

Timo Hyvönen

Kirjoittaja on Ahti Riihosen ilmailukaveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset