Tuomo Isotalo 1950–2022

Ravintoloitsija

Tuomo Isotalo

2.6. 2:00

Ravintoloitsija Tuomo Isotalo kuoli Helsingissä pitkän sairauden jälkeen 1. helmikuuta 2022. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Jokioisilla 4. marraskuuta 1950.

Isotalon kiinnostus yrittäjyyteen, ruokaan ja ravintola-alaan alkoi jo lukioaikana Forssassa, jossa hän myi välipaloja opiskelijoille. Kouluaikana hän lausui runoja nauttien esiintymisestä. Harrastukset vaihtuivat tiuhaan viulunsoitosta näyttelemiseen. Teatterissa rooleja esitettyään Isotalo mietti vakavasti näyttelijän uraa, mutta ravintola-ala vei kuitenkin mennessään.

Saatuaan valkolakin vuonna 1972 Isotalo suuntasi heti seuraavana vuonna linja-autolla Turkuun, jossa hän työskenteli ylioppilaskylän Ikituuri-ravintolassa. Sen kansainvälisessä ilmapiirissä tarttui matkailukipinä, joka kesti läpi koko elämän. Tuomo järjesti myös ryhmämatkoja Ruotsiin ja myöhemmin mm. Leningradiin, Pohjoismaihin ja Kaukoitään.

Hyvistä työpaikoista huolimatta yrittäjyys houkutteli Isotaloa. Hän ehti avata uransa aikana useita ravintoloita, jotka olivat aikanaan Suomen ensimmäisiä alallaan. Hänen perustamiaan ravintoloita olivat mm. venäläiset Kultakauha ja Kaukasus, japanilainen Yokohama sekä seksuaalivähemmistöjen suosimat Gay Gambrini ja H2O.

Myös legendaarinen 50-luvun ravintola VPK Albertinkadulla sai uuden elämän Isotalon ohjaksissa. Tarjolla oli kursailematonta ruokaa, josta on monelle jäänyt mieleen motto ”perinteistä ruokaa ilman turhia trendikotkotuksia”.

Eläkepäivinä Tuomo kutsui usein ystäviään kylään. Kauniisti katetussa, plaseeratussa ja menukorteilla varustetussa ruokapöydässä oli aina huolellisesti suunniteltu menukokonaisuus, joka perustui eri maiden ruokakulttuuriin. Syömisen lomassa Tuomo viihdytti vieraitaan kertomalla ulkomaanmatkoistaan ja niillä sattuneista kommelluksista. Ohjelmaan kuuluivat myös ammattimaiset taikatemput, joista näyttävimpiä oli kävelykepin muuttuminen suureksi kukkakimpuksi.

Tuomo jää ystävien ja tuttavien mieleen huumorintajuisena ja avarakatseisena maailmanmatkaajana, joka teki mittavan työuran ruoka- ja matkailukulttuurin sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien hyväksi.

Vielä viime vuosina Tuomo mietti ikuisen haaveensa toteuttamista: nakkikioskin avaamista Helsingin päärautatieasemalle! Se taikatemppu jäi kuitenkin yritteliäältä mieheltä toteuttamatta.

Jouko Eronen

Sauli Tuominen

Kirjoittajat ovat Tuomo Isotalon ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset