Anja Kinnunen 1929–2022

Tuotantojohtaja, käsityön opettaja

Anja Kinnunen

6.6. 2:00

Tuotantojohtaja Anja Kinnunen (o.s. Suomalainen) kuoli 27. huhtikuuta 2022 Savonlinnassa 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Lemillä 5. joulukuuta 1929.

Kinnusen lapsuudenperheessä oli puutetta kaikesta. Hän muisteli lämmöllä viisaita ja rakastavia vanhempiaan, jotka ankarissa olosuhteissa mahdollistivat lastensa opiskelun ammattiin. Isommat lapset huolehtivat pienemmistä. Kerran pyykinpesureissulla Haapaveden saaressa isosisko Taimi pelasti Anjan avannosta, jonne Anja tippui liukkaalta kalliolta.

Kymmenlapsisen perheen lapset oppivat työntekoon ja vastuuseen pienestä pitäen. Käsistään taitava Anja teki kaikki vaatteensa itse. Sota-aikana 1940 Anja toimi pikku-Lottana tehden paperikukkia sankarihaudoille ja käärien sidoksia rintamalla haavoittuneille sotilaille. Hän kertoi ylpeänä, kuinka hän laittoi lottapuvun päälleen ja lähti aamuisin paperikukkatehtaaseen Talvisalolle.

Suuri suru koitti, kun 4-vuotias pikkusisko Anneli saateltiin perheenä yhdessä juna-asemalle, josta hänet lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin 1942.

Kinnunen kirjoitti ylioppilaaksi tyttökoulusta 1950 ja valmistui käsityönopettajaksi Helsingissä 1956. Jo teini-iässä hän oli tavannut kauppiassuvun vesan Kinnusen Martin, josta tuli hänen aviomiehensä, lastensa isä ja liikekumppani.

Kinnunen omasi hyvän muotisilmän ja tyylitajun. Hän johti aikansa merkittävää työllistäjää Sankar Puku Oy:tä puolisonsa Martin aisaparina. Hän toimi Sankar/Saxia-pukutehtaiden muotisuunnittelijana sekä tuotantojohtajana. Anja-rouva oli käsite tehtaalla. Se mitä sovittiin, piti, ja työntekijöitä kohdeltiin aina tasa-arvoisesti.

Urheilullinen Anja harrasti voimistelua ja pelasi pesäpalloa siepparina SaPkon edustusjoukkueessa. Puolisoiden yhteiseksi harrastukseksi muodostui golf ja tennis. Anja voitti muun muassa Savonlinnan tennisseuran mestaruuden.

Anja oli nuorekas esteetikko, tyylikäs, vaativa, mutta oikeudenmukainen ja rehti. Hän kävi mielellään marjassa, mökkeili, tanssi, lauloi ja teki käsitöitä.

Anja ja Martti toimivat yhdessä työssä, kotona ja vapaa-aikana. Lapsia syntyi viisi. Lukuisat yhteiset matkat maailmalle suuntautuivat usein Pariisiin. Onnellinen avioliitto kesti 62 vuotta ja päättyi Martin kuolemaan 2016.

Perheen yhteiset matkat, juhlat, retket ja sukujoulut satavuotiaassa entisessä pappilassa ovat lähtemättöminä muistoina mielessä. Anjan sisukkuus, työteliäisyys, kannustava elämänasenne, ilo ja valo jäävät elämään henkiseksi pääomaksi tuleville sukupolville.

Minna Kinnunen

Kirjoittaja on Anja Kinnusen tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset