Olli Heiskanen 1938–2022

Prikaatikenraali

Olli Heiskanen

14.6. 2:00

Prikaatikenraali Olli Heiskanen kuoli 30. maaliskuuta 2022 Keravalla 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt Joutsenossa 5. tammikuuta 1938.

Sota ja evakkoaika sekä veljen traaginen kuolema Kadettikoulussa varjostivat Heiskasen lapsuutta. Nämä seikat sekä aktiivinen partiotoiminta saivat hänet jo silloin harkitsemaan sotilasammattia.

Koulunsa Heiskanen aloitti Joutsenossa, jatkoi oppikoulussa Lappeenrannassa. Vuonna 1955 perhe muutti Helsinkiin, missä Olli kirjoitti ylioppilaaksi 1958.

Varusmiespalveluksen Heiskanen suoritti Santahaminassa 1958–1959 ja aloitti opintonsa Kadettikoulussa 1959. Valmistuttuaan 1961 Heiskanen aloitti varusmiesten ja kadettien kouluttajana Santahaminassa ja toimi sitten kouluttajana ja yksikönpäällikkönä Sodankylässä pariin otteeseen.

Vuonna 1980 Heiskanen ylennettiin everstiluutnantiksi ja määrättiin toivetehtäväänsä Uudenmaan Jääkäripataljoonan komentajaksi. Ensimmäisten 11 palvelusvuoden aikana hän toimi myös pari vuotta Pääesikunnan tiedotustoimistonpäällikkönä sekä suoritti sotilasammattiin kuuluvat jalkaväen- ja kenttätykistön kapteenikurssit sekä Sotakorkeakoulun sotateknillisen linjan opinnot erinomaisin arvosanoin.

Kantahenkilöstökurssien opettajana Heiskanen toimi pääasiassa Taistelukoulussa, missä hän palveli 11 vuotta sotatekniikan opettajana sekä esiupseerikurssin johtajana. Vuonna 1985 hänet määrättiin Puolustusvoimien Tutkimuskeskuksen johtajaksi ja ylennettiin everstiksi. Siellä hänen sotateknillinen kyvykkyytensä pääsi oikeuksiinsa.

Vuosina 1990–1994 Heiskanen palveli esikunnissa sotilaspiirin päällikkönä ja sotilasläänin sekä maanpuolustusalueen esikuntapäällikkönä Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Heiskanen harjoitti koko loppuelämänsä monipuolista maanpuolustustyötä eri järjestöjen ja vapaaehtoiskentän kanssa keskittyen vielä eläkkeellä ollessaankin veteraaniperinnön vaalimiseen. Vuonna 1994 hänet nimitettiin Uudenmaan Sotilasläänin komentajaksi ja ylennettiin prikaatikenraaliksi. Siitä tehtävästä hän jäi eläkkeelle vuoden 1998 alussa 36 palvelusvuoden jälkeen. Sotilasansioista hänelle myönnettiin useita kunniamerkkejä.

Sotilaana Heiskanen oli rauhallinen, täsmällinen ja osaava esimies. Muutoin häntä arvostettiin joustavana, yhteistyökykyisenä ja seurallisena henkilönä.

Tulevan puolisonsa Annelin Olli tapasi jo kadettina 1960, mutta vihille kadettivänrikki vei mielitiettynsä keväällä 1962. Asuinpaikkakunnat vaihtuivat, ja perheeseen syntyi kaksi lasta. Poika seurasi isänsä jalanjälkiä upseerina. Tytär jäi Lappiin.

Tärkeitä paikkoja perheelle olivat kesäpaikat Teiskossa ja Kantolassa, joissa kestittiin myös paljon vieraita. Harrastuksina olivat kuntoilu ja kulttuuritilaisuuksissa käynti. Avioliitto oli onnellinen loppuun saakka.

Pertti Vuolento

Kirjoittaja on Olli Heiskasen upseeritoveri ja perheystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset