Tapani Seppä 1938–2022

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja

Tapani Seppä

17.6. 2:00

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja Tapani Seppä kuoli 17. toukokuuta 2022 New Jerseyssä Yhdysvalloissa pitkään sairastettuaan. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Lapualla 29. joulukuuta 1938.

Seppä valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1962 Teknillisestä korkeakoulusta sähkötekniikan osastolta. Opiskeluaikanaan hän oli usein mukana primus motorina teekkareiden tempauksissa, jotka saivat huomiota lehdistössäkin. Vuonna 1960 Helsingin yllä leijui parin päivän ajan luotauspallojen kannattelemana satelliitti Lentävä Lautanen, jossa oli tempauksen iskulause ”Vienti turvaa tuotannon”.

Vuonna 1969 Seppä lähti Yhdysvaltoihin ollessaan Imatran Voiman palveluksessa tarkoituksenaan alun perin palata Suomeen. Menestyksekäs ura vei hänet kuitenkin useamman amerikkalaisen teknologiayrityksen palvelukseen, ja elämä asettui myöhemmin Connecticutin osavaltioon.

Seppä oli luonteeltaan yrittäjä, ja vuonna 1990 hän perusti The Valley Groupin, jota johti eläkkeelle jäämiseensä vuoteen 2009 saakka. Yrityksen erikoisosaamisen avulla pystyttiin optimoimaan sähkönsiirtoverkkojen toimintaa ja minimoimaan sähkökatkot. Seppä oli kiinnostunut uusista keksinnöistä, ja hänellä oli neljän yrityksensä patentin lisäksi useita muita patentteja voimasiirtoverkkojen värähtelyyn liittyen. Yritys kasvoi kansainvälisesti kiinnostavaksi ja vuonna 2007 se myytiin globaalille Nexans-yritykselle.

Sepän kollegat muistavat häntä keksijänä ja perheyritysmäisen ilmapiirin luojana. Hän myös mentoroi mielellään erityisesti nuoria uransa alkuvaiheessa olevia insinöörejä. Seppä oli vuosikymmenien ajan aktiivinen alansa kansainvälisessä järjestötoiminnassa, ja hänellä oli elinikäinen jäsenyys kansainvälisen tekniikan alan järjestössä (IEEE) sekä kunniajäsenyys kansainvälisen suurten sähköverkkojen neuvostossa (CIGRE).

Tapani avioitui vuonna 1961 Esterin (o.s. Happo) kanssa, ja heidän poikansa Timo syntyi vuonna 1968. Timon perhe ja lapsenlapset olivat Tapanille Amerikassa hyvin läheisiä ja rakkaita. Hän piti tiiviisti yhteyttä myös Suomessa oleviin sukulaisiinsa ja ystäviinsä. Hänellä oli tapana kertoa hauskoja yksityiskohtaisia tarinoita matkoistaan ja kokemuksistaan, ja hänellä oli ilmiömäinen muisti yksityiskohdista, niin antiikin historiasta kuin kouluajan tapahtumista.

Tapani harrasti oopperaa ja lukemista, ja hänen mieliaiheisiinsa kuuluivat antiikin historia, arkeologia ja toinen maailmansota. Vapaa-ajallaan hän mielellään matkusteli Essin kanssa mm. Italiassa tutustumassa taiteeseen sekä historiallisiin kohteisiin. Hyvän muistinsa ansiosta hän usein muiden hämmästykseksi täydensi paikallisten oppaiden kertomuksia. Sellaisena me hänet muistamme, pilke silmäkulmassa.

Johanna Arantola-Hattab

Timo Seppä

Heikki Seppä

Kirjoittajat ovat Tapani Sepän sisarentytär, poika ja veli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset