Arvi Suvanto 1952–2022

Finanssineuvos

Arvi Suvanto

9.6. 2:00

Finanssineuvos, filosofian maisteri Arvi Suvanto kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä 11. huhtikuuta 2022. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Vähässäkyrössä 9. heinäkuuta 1952.

Suvanto kirjoitti ylioppilaaksi Isonkyrön yhteiskoulusta 1971. Tämän jälkeen hän aloitti tilastotieteen ja kansantaloustieteen opinnot Tampereen yliopistossa. Pro gradu käsitteli taloustilastojen kausivaiheluita ja sai Suomen tilastoseuran palkinnon parhaasta tilastotieteen pro gradusta. Myöhemmin Suvannon asiantuntemusta tarvittiin, kun Tilastokeskus alkoi julkaista bruttokansantuotteen kuukausikuvaajaa.

Työuransa Suvanto Arvi aloitti Vaasan kauppakorkeakoulussa talousmatematiikan ja tilastotieteen assistenttina ja lehtorina. Yliopistouran hän jätti vuonna 1982, jolloin aloitti kokopäivätyön Tilastokeskuksessa. Sieltä hän siirtyi vuonna 1985 valtiovarainministeriön kansantalousosastolle. Tässä tehtävässä Suvanto viihtyi vuoteen 2017 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle. Katkoksen yli 30 vuoden pituiseen valtiovarainministeriön virkamiesuraan teki parin vuoden työskentely Pariisissa Suomen OECD-edustustossa vuosina 2003–2005.

Suvannon toimenkuvaan kuului talouskehityksen ennustamisen lisäksi vaativia julkista taloutta koskevia laskenta- ja analyysitehtäviä. Sen seurauksena hän oli keskeisessä asemassa paitsi omassa ministeriössään myös valtionhallinnossa laajemminkin.

Työyhteisön kannalta tärkeää oli Arvin laaja-alainen osaaminen ja avuliaisuus. Hän ei pitänyt itsestään meteliä, osaaminen puhui puolestaan. Matalasta profiilistaan huolimatta Arvi oli monipuolinen persoona, joka osasi pitää tarpeen tullen myös puolensa. Huumorintajuakin löytyi. Leimallisinta Arville oli positiivinen asenne ja into tekemiseen.

Arvi muistetaan mukavana ja auttavaisena työkaverina myös nuorempia kollegojaan kohtaan. Häntä voidaan kuvata hiljaisen tiedon haltijaksi, ja hänen puoleensa pystyi aina kääntymään ongelmatilanteissa. Arvi pysyi rauhallisena välillä hektisessäkin työympäristössä. Työtehtäviä ei väistelty, hihat käärittiin ja ryhdyttiin selvittämään hommaa kuin hommaa. Arville ominaista oli myös se, ettei hän väheksynyt mitään työtehtäviä. Tämän asenteen hän säilytti koko työelämänsä ajan.

Ministeriön kollegoille Arvi näyttäytyi lojaalina ja aikaansaavana henkilönä, työtovereille ja sidosryhmille arvostavana ja hienotunteisena yhteistyökumppanina. Eläkkeelle jäätyäänkin hän oli aina innostunut vaihtamaan kuulumisia entisten työtovereiden kanssa.

Arvin lähipiiriin kuuluivat sisar ja veli perheineen.

Sami Yläoutinen

Antti Suvanto

Kirjoittajat ovat Arvi Suvanton entinen työtoveri ja veli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset