Kauko Myller 1940–2022

Saunakulttuurin edistäjä

Kauko Myller

15.6. 2:00

Saunakulttuurin edistäjä, löylylegendana tunnettu Kauko ”Kake” Myller kuoli 24. huhtikuuta 2022 Helsingissä hoivakoti Tilkassa 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt evakkomatkalla Karttulassa 3. maaliskuuta 1940. Perheen muut kymmenen lasta syntyivät kotipitäjässä Tuupovaarassa.

Myllerin elämä on kuin tarina saunan merkityksestä suomalaiselle. Hänen varhaisin saunamuistonsa oli savusaunasta vanhempien kanssa lumituiskussa. Sittemmin hän löysi saunojen lauteilta selviytymistien elämäänsä.

Myller oli jokapäiväinen vieras Helsingin Urheilutalolla, jossa hän ryhtyi käymään 1970-luvulla. Siellä oli vain höyrysauna, jonka lämpöä Myller yritti lisätä venttiileistä. Löylysauna saatiin vuoden 1986 peruskorjauksessa, paljolti Kaken ansiosta.

Kaken titteliksi riitti hänen nimensä. Hän tunsi kaikki ja kaikki tunsivat hänet. Hän havaitsi nopeasti uudet tulokkaat, tarjosi kättä ja teki tuttavuutta. Kohta hän jo opetti, että veljelliseen saunontaan kuului aina kättely.

Kauko Myller oli sitkeä löylymies, joka jäi viimeisenä ylimmälle lauteelle. Hän saattoi heittää kiukaalle neljä, viisi sangollista vettä yhdellä istumalla. Ylivoimainen sietokyky teki hänestä ”löylylegendan”, jona hän jatkaa elämäänsä tarinoissa.

Samoilla lauteilla, tai häntä alempana, istuivat yhtä lailla tohtori, lentäjä, valokuvaaja, hitsari kuin haudankaivajakin. Kipakka löyly vihki jokaisen titteleistä vapaaseen veljeyteen. Sen myötä Myller loi kulttuuripiirin, avoimen saunaklubin, jossa viihdyttiin ja ystävystyttiin.

Kake oli käynyt vain kansakoulun, mutta hänellä oli valtava yleistietous. Hän hankki tietokirjoja, keskusteli asiasta kuin asiasta. Saunassa käytiinkin varsin monipuolisia keskusteluja ja kaikissa Kake oli mukana. Häntä kiinnostivat etenkin filosofiset kysymykset ja ihmiselämän tarkoitus. Suruna oli oman tyttären huoltajuuden menettäminen, johon hän palasi useaan otteeseen.

Kaken herkkyys ilmeni taiteellisuutena. Hän maalasi ja maalasi. Kirjojen ohella koti oli täynnä omia maalauksia, joihin hän oli purkanut syvimpiä tuntojaan.

Kake tuli vaatimattomista oloista ja eli vaatimattomasti. Kävely oli hänen tapansa siirtyä paikasta toiseen, asuna oli verryttelypuku tai shortsit.

Kake oli kovakuntoinen, mitä osoitti kaksi selviytymistä vakavasta onnettomuudesta. Ensimmäinen sattui Helsinginkadun alikulkusillalla, jota hän oli rakentamassa. Junan astinlauta iski häntä päähän ja vain suojakypärä pelasti hengen. Toisella kerralla hän jäi suojatiellä auton alle ollessaan saunamatkalla lähellä kotikulmiaan Pasilassa.

Tv-dokumentti Kilometri kaupunkia esitteli Kaken luomaa urbaania saunakulttuuria jo vuonna 1988. Hän oli keskiössä myös Heikki Kujanpään ohjaamassa tv-elokuvassa Löylyn veljet (2000).

Helsingin Urheilutalo on kunnioittanut Kakea antamalla kuumalle saunalleen nimen Kaken grilli.

Pekka Linnainen

Reijo Pajamo

Kirjoittajat ovat Kauko Myllerin ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset